Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4055

Expert: UE este responsabilă pentru frînarea integrării europene a Ucrainei

22 noi. 2013,, 02:58   Externe
3189 0
Foto: obozrevatel.ua
Cu cît mai aproape de data summit-ului de la Vilnius, cu atît mai clar devine faptul că nu se prevede un ajutor real în adaptarea economiei ucrainene la "standardele europene".

Aceasta opinie a fost exprimată de expertul politic Dmitri Djanghirov, transmite UNIAN.

"Potrivit diferitor evaluări ale experților, obligațiile Ucrainei în cadrul Acordului de Asociere și a zonei de comerț liber cu UE acoperă de la 2/3 la 3/ 4 din obligațiile Poloniei la aderarea la UE. Care este compensarea estimată pentru Ucraina? Se vorbește despre aproximativ 1 miliard de euro în decurs de șapte ani. Comparați cu pierderile minime de pe urma sancțiunilor ruse estimate la 3 miliarde de dolari anual", - a spus el.

Expertul constată că asistența financiară acordată la timpul său Poloniei sub forma anulării unor credite, restructurării concesionale a altora și "infuziilor" non-rambursabile directe a depășit 100 de miliarde de euro.

Potrivit lui, aceasta le-a permis polonezilor să treacă relativ nedureros peste criza din 2008-09. În special, creșterea bruscă a datoriei naționale nu a condus la o dimensiune critică a datoriilor, precum în Grecia, Italia, Spania și Portugalia.

"Și, în sfîrșit, ajungem la întrebarea cheie: ce are cu toate astea Ucraina? Pentru că, în primul rînd, Varșovia a aderat la UE în calitate de membru, iar Kievul are de gînd să semneze doar Asocierea. Adesea se afirmă că "în rezervă" mai este un împrumut de la FMI ( ~ 15 miliarde dolari) și un împrumut aferent de la BERD ( ~ 700 milioane ), dar ele sînt acordate pentru stabilizarea macroeconomică și reforme structurale și acorfdarea lor este un proces de negocieri separat. Ca să nu mai vorbim de faptul că acestea sînt în primul rînd împrumuturi, nu ajutor, granturi sau subvenții", - spune Djanghirov.

Specialistul subliniază că, dacă în timpul "europauzei" Kievul va calcula cu atenție potențialele pierderi de pe urma Asocierii și zonei de liber schimb, iar Bruxelles-ul va găsi în bugetul săi umflat o linie pentru compensare, această pauză va fi o mare victorie economică a Ucrainei.

Pe 21 noiembrie, Cabinetul de Miniștri a adoptat o dispoziție de suspendare a procesului de pregătire pentru încheierea unui acord de asociere cu UE.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?