Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4055

Expert: R. Moldova și Ucraina ar putea semna concomitent Acordul de asociere cu UE

19 noi. 2013,, 17:19   Societate
4654 0
Foto: karadeniz-press.ro
R. Moldova și Ucraina ar putea să semneze concomitent Acordul de asociere cu Uniunea Europeană în primăvara anului viitor. Opinia aparține analistului politic Vasile Croitoru și a fost făcută astăzi pentru NOI.md în contextul anunțului făcut recent la Bruxelles de către un eurodeputat polonez precum că președintele Ucrainei, Victor Ianukovici, ar fi decis să amîne semnarea Acordului de asociere cu UE.

Vasile Croitoru susține că Republica Moldova va parafa la summitul de la Vilnius Acordul de asociere cu UE fără probleme. Situația însă s-ar putea complica în cazul semnării acestuia, îndeosebi dacă Ucraina va înregistra un eșec pe 29 noiembrie. ”După parafare, presiunile din partea Federației Ruse vor fi mult mai puternice atît asupra Republicii Moldova, cît și asupra Ucrainei. Dacă Ucraina nu va semna Acordul de asociere cu UE la Vilnius, există șanse ca în primăvară să-l semneze concomitent cu Republica Moldova. UE nu este interesată să tergiverseze semnarea acestui document, pentru că lasă timp pentru presiunile Federației Ruse. UE nu-și dorește ca Ucraina sau Moldova să se dezică de obiectivul integrării europene după această cale parcursă”, a precizat analistul politic.

În condițiile în care Ucraina nu va semna Acordul de asociere cu UE la Vilnius, Vasile Croitoru susține că Republica Moldova va semna acest document în toamna anului viitor. ”Moldova îl va semna în cazul în care pe intern nu vor fi înregistrate crize politice sau confruntări cu regiunile din Sud și Est. Apoi să nu uităm că anul 2014 este unul electoral pentru Moldova și nesemnarea acestui document va conduce la un faliment în totalitate a partidelor de guvernămînt”, a precizat politologul.

Tot astăzi, deputatul liberal Valeriu Munteanu a declarat pentru NOI.md că Republica Moldova riscă să se confrunte cu o situație similară celei a Ucrainei în parcursul său european.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?