X 
Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4061

Valerii Ianioglo: Situația din autonomie poate să degenereze într-un război civil

19 noi. 2013,, 12:39   Societate
4656 1
Foto: gagauzinfo.md
Primul adjunct al guvernatorului (bașcanului) din Găgăuzia, Valerii Ianioglo a chemat deputații Adunării Naționale (parlamentului) a autonomiei să revină în cîmpul legal și să nu admită "acutizarea confruntării în societate, capabilă să degenereze într-un război civil". Potrivit agenției REGNUM, Ianioglo a declarat acest lucru la 18 noiembrie, la o conferință de presă la Comrat, comentînd tentativa deputaților găgăuzi din 15 noiembrie de a-l demite pe bașcanul Mihail Formuzal.

Ianioglo, de asemenea, a făcut apel la conducerea Republicii Moldova cu solicitarea de a lua toate măsurile legale și a da o apreciere juridică a acțiunilor și a documentelor adoptate la sesiunea Adunării Naționale din 15 noiembrie, în scopul de a evita o escaladare a tensiunilor și a reduce tensiunea în societate. Potrivit adjunctului guvernatorului, este o încercare de acaparare ilegală a puterii în Găgăuzia, iar toată responsabilitatea pentru consecințe va fi suportată de "deputații angajați ai Adunării Populare".

În aceeași zi, Comitetul Executiv al Găgăuziei a adoptat o declarație, în care se subliniază că "în autonomie are loc o polarizare a populației, care poate avea ca consecință escaladarea tensiunii și destabilizarea situației social-politice din Găgăuzia". " Facem apel la deputații Adunării Populare cu propunerea de a anula deciziile ilegale din 15 noiembrie și a înceta tensionarea artificială a situației din autonomie. De asemenea, atragem atenția reprezentanților misiunilor diplomatice și organizațiilor internaționale acreditate în Republica Moldova la acțiunile ilegale ale unor membri a Adunării Populare, manifestate prin depășirea atribuțiilor și încercarea de a uzurpa puterea în Găgăuzia.Facem apel la locuitorii din autonomie să nu cedeze în fața provocărilor", - se spune în document.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?