X 
Cutremure stiri: 502

Şeful delegaţiei UE în Moldova, Pirkka Tapiola, nu vede nicio "confruntare între UE şi Rusia"

15 noi. 2013,, 12:25   Societate
3097 4
Foto: politicom.moldova.org
"Eu nu văd nicio confruntare între Uniunea Europeană şi Rusia", a declarat şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova, diplomatul Pirkka Tapiola.

Potrivit Agenţiei "Infotag", care citează interviul acordat de Tapiola ziarului "Panorama", oficialul european a interpretat presupusa "confruntare" prin faptul că "Moldova şi-a declarat interesul privind apropierea de UE".

"Integrarea europeană pentru Moldova înseamnă oportunităţi economice, care nu exclud în niciun fel relaţiile cu Rusia", a spus diplomatul.

Referindu-se la Acordul de liber schimb dintre Moldova şi UE (DCFTA), oficialul a spus că documentul (care ar putea intra în vigoare în toamna anului 2014 - I.) va oferi multiple posibilităţi economiei moldoveneşti.

"Pentru mărfurile şi serviciile moldoveneşti, inclusiv produsele agricole, se va deschide o piaţă cu peste 500 milioane de consumatori cu un venit mediu anual de 30 mii euro", a spus Tapiola.

Oficialul a invocat datele unor prognoze care arată că într-o perspectivă pe termen scurt DCFTA va determina creşterea venitului naţional al UE cu 71 mil. euro, iar venitul naţional al Republicii Moldova va spori cu 75 mil. euro.

"Într-o perspectivă pe termen lung, venitul naţional al Moldovei va fi dublat – 142 mil. euro. Pentru UE rezultatele pe termen lung vor fi triplate – venitul naţional va creşte cu 240 mil. euro", a estimat Tapiola.

Şeful Delegaţiei UE în Moldova s-a referit la impactul pe care creşterea venitului naţional îl va avea asupra produsului intern brut al Moldovei, care într-o perspectivă de termen scurt se va mări cu 3,2%, iar în una de termen lung – cu 5,4% (creşterea în termeni reali este de $240-405 mil. - I.).

Întrebat dacă aderarea la NATO este o condiţie obligatorie pentru apropierea de UE, Tapiola a răspuns: "Nu!". Potrivit ambasadorului, aderarea la NATO nu va fi necesară nici atunci c]nd R.Moldova va fi membră a UE.

"Eu provin din Finlanda, ţară care este membră a UE, dar nu este membră a NATO", a exemplificat el.

Pirkka Tapiola a subliniat faptul că a venit în Republica Moldova ca să susţină nu politicienii, ci procesele care sînt foarte dureroase în societăţile care se află în perioada de tranziţie. "Din acest motiv, este nevoie de răbdare, optimism şi călire", a declarat el, apreciind că în Moldova procesul de formare a naţiunii încă nu s-a încheiat, iar finalizarea acestuia, în viziunea sa, înseamnă "fortificarea statului, avansarea intereselor poporului în prim plan".

"Procesul de formare a ideii naţionale, care uneşte poporul, niciodată nu a fost unul uşor", a spus Tapiola, relevînd faptul că locuitorii Moldovei vorbesc prea mult despre lucrurile proaste, în timp ce trebuie să creadă în forţele proprii şi să încerce să schimbe situația.

"Viitorul se construieşte pe lucruri pozitive", a mai spus Pirkka Tapiola.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente ael EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova es refera al problema privind caracterul suveran si independent al statului moldovenese?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав