Transnistria stiri: 1447
Preşedintele stiri: 4071

Expert transnistrean: Anularea de către Transnistria a termenilor de prescripţie pentru crimă este urmarea exemplului lui Hitler

11 noi. 2013,, 12:38   Societate
2208 0
Foto: mail.ru
"Anularea termenilor de prescripţie pentru crimă şi încercarea de a face legea retroactivă, promovate de conducerea Transnistriei, sînt urmarea exemplului al lui Adolf Hitler", consideră preşedintele Asociaţiei Politologilor Independenţi din Transnistria, Andrei Safonov.

Solicitat de "Infotag", Safonov a spus că aceste acţiuni ale puterii "destabilizează situaţia din rmn şi creează o posibilitate de a-i reprima pe cei incomozi".

"Postul de televiziune de stat, fiind în totalitate sub controlul preşedintelui Evgheni Şevciuk, săptămîna trecută a desfăşurat o campanie cu genericul "Legii – putere retroactivă!". Este clar că ordinul a venit "de sus". De asemenea, este ignorat conştient acel fapt că în legea adoptată de Sovietul Suprem al rmn cu privire la termenii de prescripţie, este stipulat că puterea retroactivă este categoric interzisă", a reiterat expertul.

"Scopul campaniei, sub demagogia despre "pedeapsa inevitabilă", este de a pune Transnistria nu în cea mai bună lumină", este convins Safonov.

"În toată lumea este respinsă puterea retroactivă a legii. Chiar şi în Rusia, spre care este orientată actuala conducere a rmn, este stipulat că legea nu are putere retroactivă. În timpul său puterea retroactivă a fost folosită doar de Adolf Hitler, în Germania nazistă. Oare are nevoie Transnistria de o astfel de comparaţie?", s-a întrebat expertul.

Safonov consideră că în cuvinte, exclamînd despre prioritatea direcţiei ruse de dezvoltare, de facto, Şevciuk şi anturajul lui pun în practică ceea ce va avea un efect negativ atît pentru Moscova, cît şi pentru Tiraspol.

"În Occident imediat vor spune: uitaţi-vă pe cine susţine Kremlinul! Susţine pe cei care iau exemplu de la Hitler!", a spus politologul, considerînd că acţiunile TV pot semnifica şi încercarea de a reprima oponenţii actualei conduceri.

"Reprezentantul rmn în Rusia Mihail Bergman de nenumărate ori a declarat că cazul grupului "Bujor" (un grup unionist de diversiune format din şase persoane, care au fost condamnaţi în 1993, la Tiraspol, se presupune că pentru comiterea omorurilor activiştilor rmn) este "în totalitate" fabricată de către partea transnistreană, iar însuşi grupul "Bujor" este o "cacealma". Să suprapunem aceasta cu faptul că în rmn, împotriva ex-ministrului securităţii naţionale, Vladimir Antiufiev, a fost deschis un dosar penal. Nu va fi nimic de mirare dacă acesta va fi învinuit de fabricarea cazului "diversioniştilor", iar fosta conducere politică a republicii de faptul că a sancţionat acest caz...", a spus Safonov, menţionînd că în acest caz va trebui de anulat sentinţa Curţii Supreme a rmn cu privire la cazul "Bujor", ceea ce va genera o bucurie de nedescris la Chişinău, Bucureşti şi în Occident, oferindu-le prioritate în jocul împotriva Transnistriei.

"În acest caz, de pierdut vor avea Rusia şi Transnistria !", a avertizat Safonov.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?