Transnistria stiri: 1446
Preşedintele stiri: 4071

Cine l-a otrăvit pe Yasser Arafat ?

8 noi. 2013,, 11:29   Externe
2997 0
Foto: ziare.com
Oamenii de știință elvetieni au descoperit un nivel al elementului radioactiv poloniu de cel puțin 18 ori mai mare decît cel normal, in rămășițele fostului lider palestinian Yasser Arafat.

Savanții din Elvetia au afirmat ca sînt încrezatori în proportie de 83 % că fostul președinte al Autorității Nationale a Palestinei a fost otrăvit cu poloniu, informează Al Jazeera.

Intr-un raport de 108 pagini al Centrului Universitar de Medicina Legală din Lausanne, se arată că au fost găsite niveluri neobișnuit de ridicate de polonou în coastele și in pelvisul lui Arafat, dar și în resturile din sol ale organelor sale.

Oamenii de stiinta elvetieni, impreuna cu cei francezi si cu cei rusi au obtinut mostrele in luna noiembrie 2012, dupa ce corpul lui Arafat a fost exhumat dintr-un mausoleu din Ramallah, West Bank.

Un om de stiinta britanic care lucreaza in domeniul medico-legal, Dave Barclay, care este totodata un detectic pensionat, a declarat ca dupa aceste rezultate este convins in totalitate ca fostul lider palestinian a fost asasinat.

"Yasser Arafat a murit otravit cu poloniu", a spus acesta, adaugand ca nivelul de poloniu din coastele corpului fostului presedinte palestinian este de 18 pana la 36 de ori mai mare decat media normala.

Vaduva lui Arafat, Suha Arafat, a primit marți o copie a raportului, la Paris. Documentele oamenilor de stiinta elvetieni au raspuns doar la intrebarile legate de ce l-a ucis pe Arafat și nu și cum sau daca acesta a fost otravit intentionat.

Arafat a murit in Franta la 11 noiembrie 2004, la varsta de 75 de ani. Rapoartele oficiale ale medicilor indicau ca acesta a suferit un infarct. Multi palestinieni cred insa ca Israelul sta in spatele otravirii lui Arafat, in timp ce altii cred ca acesta a avut SIDA sau cancer. Israelul a negat orice implicare in moartea liderului Palestinei. Un purtator de cuvant al Ministerului de Externe israelian chiar a spus ca investigatia elvetienilor "este mai degraba o telenovela decat stiinta".

In noiembrie 2012 insa, ramasitele lui Arafat au fost exhumate si supuse analizei, pentru a descoperi daca nu cumva a fost otravit. Suspiciunile privind moartea sa au crescut dupa asasinarea fostului spion rus Alexander Litvinenko in 2006. La jumatatea lunii octombrie, savantii elvetieni au transmis ca au descoperi poloniu pe hainele lui Arafat.

Expertiza rusă respinge teza otrăvirii. In ceea ce priveste ancheta franceza, judecatorii nu au primit inca rezultatele analizei, efectuate dupa exhumarea cadavrului, in noiembrie 2012. Arafat a murit in noiembrie 2004, intr-un spital militar din Franta, dupa o scurta si misterioasa boala. Timp de mai multe luni, el a fost izolat de armata israeliana, care i-a furnizat alimente prin intermediul unui palestinian, ramas langa Arafat.
„Francezii stiu, dar tac”, a afirmat pentru cotidianul Le Figaro, o sursa din serviciile de spionaj, dupa decesul „Batranului”, cum ii spuneau palestienii liderului lor. Exista un dosar „Secret defense”, dar sînt putine sanse ca el sa fie scos la lumina, a apreciat interlocutorul publicatiei franceze.

„Presedintele de atunci al Frantei, Jacques Chirac, ministrul apararii, Michele Alliot-Marie si patronul DGSE, Pierre Brochand, stiu care este cauza mortii lui Yasser Arafat”, afirma, la momentul respectiv, un cadru din DGSE. Concluzia expertilor elvetieni pun presiune pe specialistii francezi, singurii care nu au divulgat rezultatul analizelor lor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?