X 
Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4064

În Moldova vor fi expuse la privatizare bunuri din proprietatea publică în valoare de peste 1,14 miliarde de lei

4 noi. 2013,, 13:40   Economie
4842 0
Foto: jandarmeriaardeleana.ro
Agenţia Proprietăţii Publice de pe lîngă Ministerul Economiei al Republicii Moldova a anunțat organizarea unei noi runde de privatizare a bunurilor din proprietatea de stat la prețul inițial total de peste 1,14 mld. lei, transmite NOI.md. Licitațiile și concursurile de vînzare a bunurilor publice pentru atragerea investițiilor private și acumularea mijloacelor în buget vor fi organizate în perioada noiembrie-decembrie 2013.

Astfel, în perioada 16-20 decembrie, la Bursa de Valori a Moldovei va fi organizată o licitație ”cu strigare” a acțiunilor de stat ale 39 de societăți pe acțiuni, în 17 dintre care cota statului depășește 51%. La licitație vor fi expuse SA „Aeroport Handling” (cota statului - 100%), SA „Aeroport Catering”(100%), SA „Armo-Beton” (100%), Fabrica de Fermentare a Tutunului din Orhei (95,07%), SA „Farmaco”(94,614%), hotelul ”Chișinău” (60,179%), SA „Floare-Carpet” (59,486%) etc. Suma totală a mijloacelor financiare, raportată la preţul iniţial de vînzare, constituie 413,73 mil. lei.

În perioada 1 noiembrie – 12 decembrie (termenul limită de depunere a cererilor pentru participare) va fi organizat concursul de privatizare a cinematografelor din Glodeni, Telenești și Leova, care anterior au fost scoase la vînzare, însă nu au fost solicitate. Suma totală a mijloacelor financiare, raportată la preţul iniţial de vînzare, constituie 1 mil. 325 mii lei, volumul minim al investiţiilor fiind de 4,5 mil. lei, cu realizarea lor în decursul a 3 ani.

În perioada 1 noiembrie – 12 decembrie va fi organizat un concurs comercial pentru privatizarea acţiunilor statului din 2 societăţi pe acţiuni şi 21 de întreprinderi de stat (complexe patrimoniale unice), dintre care 17 bunuri se expun pentru prima dată, inclusiv: 3 întreprinderi de reproducere a păsărilor, 2 întreprinderi din domeniul poligrafic, 2 întreprinderi de proiectare etc. De asemenea, la privatizare vor fi scoase ÎS Hotelul „Zarea” (Chişinău), sanatoriul ”Sănătate” (Sergheevka, Ucraina), raionul Belgorod-Dnestrovsk, or. Sergheevka), SA ”Rif-Acvaaparat” (Bălţi). Preţul total de expunere la concursul comercial constituie 626,9 mil. lei.

Pentru 28 noiembrie este preconizată licitaţia „cu strigare” pentru privatizarea a 19 bunuri, inclusiv 4 construcţii nefinalizate, 7 complexe de bunuri imobile, 6 întreprinderi de stat (complexe patrimoniale unice) şi alte bunuri din proprietatea publică de stat, dintre care 12 se expun pentru prima dată. Preţul iniţial de vînzare al bunurilor este de 99,7 mil. lei.

În cadrul licitațiilor „cu reducere” vor fi expuse 6 obiecte nefinalizate amplasate în mediul rural. Suma scontată a mijloacelor financiare, raportată la preţul iniţial de vînzare, constituie 2 mil. 738,7 mii lei. Ținînd cont de faptul că reducerea preţului iniţial poate continua pînă la 50% de la preţul de expunere, preţul total de vînzare al bunurilor expuse la licitaţiile „cu reducere” poate fi estimat la 1 mil. 369,35 mii lei.

În total, preţul iniţial de vînzare al bunurilor proprietate de stat propuse spre vînzare în noiembrie-decembrie 2013 se estimează la 1 mld. 144,4 mil. lei În conformitate cu prevederile Legii bugetului de stat pe anul 2013, în rezultatul privatizării, de la fiecare tranzacţie, în bugetul de stat se achită impozitul privat în mărime de 1%.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?