Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Astăzi se sărbătorește Halloween

31 oct. 2013,, 15:00   Societate
6781 1
Foto: 65grados.com
În noaptea de 31 octombrie spre 1 noiembrie se sărbătorește ajunul Zilei Tuturor Sfinților – Halloween. Această sărbătoare este marcată, în special, în SUA, Canada și Irlanda, însă în ultimii ani, Halloween a devenit un eveniment popular și în țările nevorbitoare de engleză din Europa, cucerind treptat și spațiul CSI, inclusiv Republica Moldova.

Halloween își are rădăcinile în tradițiile vechilor celți, care locuiau pe teritoriul Angliei, Irlandei și Franței de Nord. Celții divizau anul în două părți – iarna și vara, iar 31 octombrie era considerată ultima zi a anului. Această zi marca, de asemenea, încheierea recoltării și trecerea la sezonul de iarnă. Potrivit tradiției celtice, această zi marca începutul iernii.

Anul Nou era sărbătorit în noaptea spre 1 noiembrie. Potrivit vechii tradiții celtice, în această noapte lumea celor vii și lumea celor morți își deschideau ușile și locuitorii lumii de dincolo se strecurau pe pămînt. Pentru a nu deveni victime ale spiritelor și stafiilor, celții stingeau focul în case și își puneau piei de animale, pentru a speria oaspeții nepoftiți. În această zi copiii își puneau costume de strigoi, monștri sau ale unor personaje din povești, mergeau pe la casele vecinilor și adunau dulciuri cu tradiționala exclamație: ”Portofelul sau viața”.

De Halloween sînt organizate serate costumate și mascarade, iar casele sînt înfrumusețate corespunzător. Principalul simbol al sărbătorii este felinarul tradițional sculptat într-un bostan, numit ”Felinarul lui Jack”. Bostanul este curățat în interior, unde este plasată o lumînare aprinsă, iar pe partea exterioară este sculptată o mască înfiorătoare.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?