Transnistria stiri: 1447
Preşedintele stiri: 4072

Expert: Unica șansă ca actuala guvernare să se mențină la putere este modificarea Codului Electoral

30 oct. 2013,, 12:29   Politică
3783 3
Foto: noi.md
Prim-vicepreşedintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, nu renunță la inițiativa legislativă privind introducerea sistemului electoral uninominal și susține că atunci, cînd va considera că este momentul potrivit va lansa din nou proiectul spre dezbatere.

Vlad Plahotniuc a menționat că dacă ar renunța la acel proiect ar însemna că „renunță la un angajament politic pe care l-am făcut în fața oamenilor”.

Solicitat de NOI.md să comenteze dacă membrii Coaliției de guvernare ar putea reveni la acest proiect, analistul politic, Vasile Croitoru, s-a arătat convins că acest lucru se va întîmpla. Asta chiar dacă Uniunea Europeană a cerut ca autoritățile să nu modifice Codul Electoral pînă la alegerile din 2014.

“Pînă la alegerile viitoare, atît PD, în persoana domnului Plahotniuc, cît și PLDM în persoana domnului Vlad Filat, vor încerca să modifice Codul Electoral. Cred că unica șansă ca actuala guvernare cît de cît să se mențină la putere și să aibă niște rezultate favorabile la alegeri, este ca să mai schimbe Codul Electoral. Adică de la un sistem proporțional să treacă la un sistem mixt, dacă nu la unul nominal curat. Unul nominal curat nu l-ar accepta nimeni, căci acesta ar aduce mari schimbări în cadrul Legislativului”, a spus Croitoru.

Potrivit lui, sistemul electoral mixt este mai eficient, fiindcă rămîn și partidele dar se trece și la componenta aceasta uninominală.

Menționăm că pe data de 19 aprilie, deputații din AIE 2 au votat proiectul de lege privind votul uninominal, care prevede că 51 de deputaţi din cei 101 vor fi aleşi în baza listelor de partid, iar alţi 50 de parlamentari – în baza circumscripţiilor uninominale. Ulterior, după ce în Alianță au apărut certuri, deputații din PLDM împreună cu PLCRM au abrogat legea.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?