X 
Cutremure stiri: 506

Moldova aşteaptă decizia OMC privind legalitatea sistării importului de produse alimentare, impuse de Rusia

22 oct. 2013,, 16:37   Societate
3773 3
Foto: lexpress.fr
Moldova aşteaptă cu nerăbdare procesul de la începutul lunii noiembrie, de la Geneva, la sesizarea ţărilor Uniunii Europene, cu privire la legalitatea interdicţiei aplicate de Rusia privind importul de produse alimentare, în special, importul de caşcavaluri din Lituania.

Directorul Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, Gheorghe Gaberi, solicitat de Agenţia "Infotag" pentru a comenta informaţiile din presa rusă despre demiterea iniţiatorului acestor interdicţii, medicul sanitar principal al Rusiei, şeful autorităţii Rospotrebnadzor, Ghenadi Onişcenco, a spus că aceasta este problema internă a Rusiei şi nu este cea mai principală la moment.

"Noi aşteptăm decizia Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), pentru că considerăm greşiţi paşii Rusiei care interzice nu produsele unei întreprinderi exportatoare aparte, în ale cărei produse au fost depistate substanţe dăunătoare, ci ale întregii ţări, ca în cazul cu caşcavalurile lituaniene sau cu vinurile moldoveneşti", a declarat responsabilul.

Anterior s-a anunţat că Comisia Europeană prin intermediul OMC a demarat o procedură de investigaţie privind restricţiile la importurile de mărfuri din UE către Rusia. Comisia evaluează pierderile legate de acţiunile Rusiei la circa 10 mlrd. euro pe an. Comisia va analiza plîngerile referitoare la restricţiile din partea Rusiei în privinţa ţării - membre a UE, Lituania, şi a ţărilor - partenere ale UE: Ucraina, Moldova şi Georgia.

Onişcenco conduce autoritatea Rospotrebnadzor din anul 2004. Anume la iniţiativa sa pe pieţele din Federaţia Rusă s-au interzis sub diferite pretexte livrările de bomboane ucrainene, de lactate beloruse, de ape minerale şi vinuri georgiene, de produse alcoolice moldoveneşti, de sardele în ulei ca la Riga.

Reprezentantul unei companii de vinificaţie din R.Moldova care a solicitat anonimatul, a relatat reporterului Agenţiei "Infotag" că prin decizia de demitere a lui Onişcenco, Moscova caută să arate că este pregătită de compromis, în ajunul procesului de la Geneva. Or, la Geneva Rusia riscă să fie acuzată de încălcarea regulilor OMC, a cărei membră este, şi să primească sancţiuni.

În dimineaţa zilei de marţi, vicepremierul rus, Olga Golodeţ, a declarat că şeful Rospotrebnadzor-ului, Ghenadi Onişcenco, se retrage din post în legătură cu expirarea mandatului, iar noua şefă a instituţiei va fi Ana Popova, fost şef adjunct.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente ael EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova es refera al problema privind caracterul suveran si independent al statului moldovenese?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав