Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4061

Rusia consideră că după semnarea Acordului de liber schimb cu UE pentru populația Moldovei vin timpuri grele

18 oct. 2013,, 12:05   Economie
31188 25
Foto: noi.md
Rusia consideră că, pe termen scurt și mediu, după semnarea Acordului de liber schimb cu UE pentru populația Moldovei și Ucrainei se așteaptă timpuri grele. Și asta deoarece va crește rapid rata șomajului, se va înrăutăți balanța comercială și cea de plată, transmite NOI.md. Despre aceasta se menționează în comunicatul ”Despre relațiile economice ale Rusiei cu Ucraina și Moldova”, emis de Ambasada Rusiei în Estonia în legătură cu faptul că, în ultima perioadă din partea unor oficiali străini, mass media și structuri europene s-au intensificat acuzațiile față de Rusia în sensul că Moscova a înăsprit politica comercială în privința Ucrainei și Moldovei, pentru a le convinge să adere la Uniunea Vamală.

În document se menționează că Rusia niciodată nu s-a pronunțat împotriva ”alegerii europene” a Moldovei și Ucrainei. Mai mult, în Declarația privind integrarea economică euroasiatică din 11 noiembrie 2011, președinții Rusiei, Belarusului și Kazahstan au fixat și ”alegerea lor europeană”, optînd pentru consolidarea cooperării multilaterale și reciproc avantajoase cu UE. Totodată, în comunicatul Ambasadei Rusiei în Estonia se subliniază că proiectul acordului Ucraina-UE, publicat pe Internet, arată că nu conține avantaje reale pentru Ucraina, ci va duce la deindustrializarea economiei ucrainești, transformînd-o practic doar în piață pentru UE. Proiectul acestui acord abundă în condiții care depășesc cadrul standard al acordurilor de liber schimb și sînt îndreptate spre neadmiterea integrării Ucrainei în Uniunea Vamală. Se prevede trecerea Ucrainei la regulile sanitare, fitosanitare și veterinare ale UE. Articolul nr. 39 al acordului nu interzice părților să creeze uniuni vamale și zone de liber schimb cu terțe țări, în măsura în care acestea nu contravin prevederilor și înțelegerilor fixate în acest document. Avînd în vedere profunzimea angajamentelor reciproce, inclusiv angajamentul Ucrainei de a trece la baza normativă a UE, dreptul Ucrainei, fixat în acord, la crearea unei uniuni vamale de alternativă la modul practic va fi irealizabil.

O abordare similară UE are și în privința relațiilor economice cu Moldova. Diferența constă doar în aceea că conținutul acordurilor care urmează să fie parafate la Vilnius nu este cunoscut publicului larg. Rusia a declarat că nu impune Ucrainei și Moldovei careva decizii, pe care conducerea acestor țări și populația urmează să le adopte de sine stătător. Însă în situația creată partea rusă este nevoită să ia măsuri pentru protecția propriilor interese economice. Partea rusă precizează că nu este vorba despre careva ”războiae comerciale”, ci în exclusivitate despre acțiuni întreprinse în conformitate cu cadrul normativ al Rusiei și regulilor bilaterale de cooperare economică, cînd orice parte are dreptul să verifice calitatea produselor importate și să protejeze intereselor propriilor consumatori.

În comunicat se subliniază că, în prezent, anume Rusia joacă un rol decisiv în stabilitatea economiei Moldovei și Ucrainei. Astfel, în ianuarie-iulie 2013, volumul schimburilor comerciale între Rusia și Ucraina a depășit 20 mld. dolari SUA, iar volumul schimburilor comerciale cu Moldova, în anul 2012 – 2 mld. dolari. Pentru Ucraina Rusia este cea mai importantă piață de desfacere a unor grupuri de mărfuri esențiale pentru economia ucraineană (mașini, utilaje, metale, produse alimentare, producția chimică), iar pentru Moldova piața rusă este cel mai mare consumator de producție alcoolică, fructe și legume. Ponderea Rusiei în exportul moldovenesc de producție vinicolă constituie 30%. Rusia a declarat că va respecta alegerea partenerilor moldoveni și ucraineni. ”Problema constă doar în faptul cum vom conveni asupra activităților comune în baza unor condiții egale, transparente și reciproc avantajoase”, se arată în comunicatul Ambasadei Rusiei în Estonia.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?