X 
Transnistria stiri: 1446
Preşedintele stiri: 4071

Numărul susţinătorilor aderării la uniunea vamală în Găgăuzia este cu aproximativ o treime mai mare decît în Moldova

10 oct. 2013,, 12:41   Societate
2803 1
Foto: regnum.ru
Numărul persoanelor ce susţin ideea de aderare la Uniunea Vamală (UV) în Găgăuzia este cu aproape o treime mai mare decît în Moldova. Aceasta este concluzia cercetării sociologice, efectuate de către Centrul pentru Tehnologii Politice "PolitContact" din autonomie.

Potrivit Agenţiei "INFOTAG", joi, la conferinţa de presă de la Chişinău, directorul centrului Andrei Medvedev a comunicat atunci cînd la nivel naţional, susţinătorii de orientare prorusă sînt în număr de 44 % atunci în Găgăuzia aceştia sînt în număr de 65.1%

El a menţionat că "orientarea pro-rusă continuă să fie una dominatoare în societatea din Găgăuzia".

Pentru colaborarea cu Rusia şi aderarea Moldovei la UV au votat 65,1%, în timp ce pentru aderarea la UE au votat doar 6,4%.

"Societatea din Găgăuzia este orientată spre colaborarea cu Rusia. Să scadă din popularitatea acestei orientări ar putea acţiunile unor state care ar atrage atenţia populaţiei prin oferirea unor avantaje (în primul rînd facilitarea angajării în cîmpul muncii în ţările UE ) sau acţiunile Rusiei", a adăugat Medvedev.

Acesta a atras atenţia asupra faptului că cei mai activi susţinători ai aderării la UV nu sînt vorbitorii de limbă rusă ci anume găgăuzii şi bulgarii.

Reieşind din cercetare, dacă referendumul privitor la aderarea UV ar fi avut loc în timpul apropiat atunci prezenţa la acesta ar fi de 75% iar majoritatea găgăuzilor ar fi votat în favoarea integrării euroasiatice.

Sociologul a atras atenţia asupra faptului că Găgăuzia în continuare este cea mai săracă regiune: mai mult de jumătate din cei întrebaţi (54,8%) au declarat că venitul lunar pe membru de familie este de aproximativ $100 şi că anume bunăstarea este criteriul de bază a viitorului.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?