Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4065

Corupția și democrația fragilă, principalii factori de sărăcie a Moldovei

4 oct. 2013,, 16:20   Societate
3688 3
Foto: europalibera.org
R. Moldova este țara cu cel mai mic salariu minim pe oră din Europa, iar circa o treime din angajați au un salariu sub valoare minimului de existență. Anunțul a fost făcut, astăzi, de Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova, în cadrul mesei rotunde prilejuită de marcarea la 7 octombrie a Zilei Mondiale pentru Muncă Decentă, transmite NOI.md.

Sindicatele susțin că salariul minim pentru o oră în R. Moldova este de 20 eurocenţi, iar aproape 270 de mii de salariaţi sînt remuneraţi sub minimul de existenţă. ”Chiar dacă la insistența sindicatelor au loc unele majorări de salarii atît în sectorul real (1400 lei), din mai anul curent, cît și în sectorul bugetar (900 lei pentru I categorie de salarizare), din iunie curent, creșterea prețurilor depășește cu mult majorările obținute. Cerința noastră de a fi egalat salariul minim cu nivelul minimului de existență devine tot mai dificil de realizat”, a menționat vicepreședintele CNSM, Petru Chiriac.

Expertul în economie, Dumitru Budeanschi, a subliniat pentru NOI.md, că această situație deplorabilă în sfera salariilor se datorează corupției și democrației fragile existente în R. Moldova. ”Nivelul înalt de corupție și democrația noastră foarte fragilă nu ne face să fim foarte optimiști. Pentru a spori valoarea unei ore de muncă în R. Moldova este necesară îmbunătățirea în general a cadrului de afaceri, a mediului concurențial și a unui sistem public riguros și eficient. Eu leg foarte mult speranțele de integrarea europeană. Numai integrarea în UE poate să ne ajute rapid să rezolvăm aceste probleme în timpul apropiat”, a precizat Dumitru Budeanschi.

Potrivit datelor statistice, în prezent, în Moldova sînt peste 800 mii de salariaţi.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?