Transnistria stiri: 1448
Preşedintele stiri: 4073

Lițcai: La Tiraspol nimeni nu are nevoie de independență cu prețul unui război

2 oct. 2013,, 10:48   Politică
3907 2
Foto: omg.md
Fostul șef de externe de la Tiraspol, Valeri Lițcai, este convins că intenția autorităților moldovenești de a impune posturi migraționale pe Nistru vor duce la escaladarea tensiunii în regiune, locuitorii căreia pledează împotriva independenței obținute prin sînge.

"Recunoașterea internațională și independența sînt concepte juridice și diplomatice. Iar escaladarea conflictului la frontieră este cu totul altă problemă. Credeți că am luat legătura cu Ghimpu și ne întîlnim pe timp de noapte și discutăm planurile de împărțire a Republicii Moldova ? Poate că mai și coordonăm planurile de pregătire ale militanților? Nu confundați!" - a spus diplomatul, cînd a fost întrebat de reporteri despre cum se potrivesc planurile Chișinăului oficial cu aspirațiile locuitorilor din Transnistria.

"Dacă se va pune problema – valorează independența Transnistriei un război, ca în Abhazia, Transnistria spune - NU ! Nu avem nevoie de independență cu așa preț!" – a subliniat Lițcai.

În acest context, ex-ministrul Reintegrării, Vasile Șova a amintit că "conflictul dintre Georgia și Abhazia, de asemenea, a început cu instalarea de posturi similare pentru controlul fluxului migrațional".

Guvernul Leancă a început să pună în aplicare "Planul de acțiune pentru asigurarea evidenței și controlului fluxurilor de migrație în sectorul central ( transnistrean ) al frontierei de stat moldo-ucrainene ", care presupune instalarea a sase așa-numite puncte de control a migrației, dotate cu echipamentul necesar și baza de date utilizate numai pentru trecerile frontierei de stat a Moldovei.

Anterior, experții au exprimat în mod repetat opinia că politica autorităților de consolidare a controlului imigrației pe Nistru prin stabilirea a șase puncte de control, va duce la o escaladare a tensiunilor în zona de securitate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?