X 
Cutremure stiri: 502

Vitali Kliciko îl ameninţă pe preşedintele Ucrainei

2 oct. 2013,, 10:35   Externe
3569 1
Foto: segodnya.ua
Boxerul ucrainean Vitali Kliciko, campion mondial WBC şi lider al opoziţiei din ţara sa, a apreciat marţi că preşedintele Viktor Ianucovici va fi obligat să demisioneze dacă nu reuşeşte să încheie un acord de asociere cu UE, anul acesta, relatează AFP.

"Dacă acordul de asociere nu va fi semnat, asta înseamnă căderea guvernului şi a preşedintelui", a declarat Kliciko pentru AFP în cursul unei vizite la Vilnius. "După un astfel de dezastru, preşedintele Ianucovici va trebui să demisioneze", a apreciat el. Lituania, care asigură în prezent preşedinţia Uniunii Europene, va găzdui în noiembrie un summit al Parteneriatului oriental.

Kiev speră să semneze cu această ocazie un acord de asociere şi de liber-schimb cu UE, care ar reprezenta o primă etapă formală pe drumul către aderarea la UE. Însă arestul fostului premier ucrainean, Iulia Timoşenko, condamnată la şapte ani de închisoare în octombrie 2011 pentru abuz de putere, rămîne pentru UE un obstacol la acest proiect.
"Dacă preşedintele Ianucovici vrea cu adevărat să permită Ucrainei să se apropie de UE, va trebui să o elibereze pe Timoşenko", a afirmat Kliciko, potenţial candidat la alegerile prezidenţiale din martie 2015 în Ucraina împotriva actualului şef de stat. Lansat în 2009, Parteneriatul oriental are ca scop apropierea fostelor state sovietice de UE, ceea ce Rusia consideră ca un atentat la sfera sa de influenţă.

Campionul la box, liderul partidului Udar, comentează reticenţele Moscovei cu privire la apropierea Ucrainei de UE.

"Ruşii vor să spună un lucru: sînteţi cu noi sau împotriva noastră. Noi sîntem pentru Ucraina! Noi sîntem pentru noi valori unde drepturile omului sînt în prim plan", a declarat el. Boxerul ucrainean a anunţat în august că se gîndeşte să se prezinte în calitate de "candidat unic al opoziţiei" la alegerile prezidenţiale din 2015 împotriva lui Ianucovici.

Acesta a declarat marţi că va face precizări asupra proiectelor sale politice după lupta de sîmbătă între fratele său mai mic Wladimir, care deţine patru titluri mondiale la categoria grea, şi boxerul rus Alexander Povetkin.

"Aşteptăm lupta lui Wladimir Kliciko şi după aceea vom putea spune mai multe despre cariera mea", a declarat Vitali, alias "Dr. Ironfist" (Pumn de fier).

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente ael EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova es refera al problema privind caracterul suveran si independent al statului moldovenese?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав