X 
Cutremure stiri: 506

Posturile migraționale de pe Nistru sînt un motiv serios de destabilizare a situației în zona de securitate – declarație

1 oct. 2013,, 12:29   Societate
2545 0
Foto: moldoveanul.md
Prin instalarea celor 6 posturi migraționale pentru controlul pașapoartelor pe Nistru, unii politicieni de rea-credință urmăresc scopul de a înrăutăți dialogul dintre Chișinău și Tiraspol. Despre aceasta au declarat azi în cadrul unei conferințe de presă, fostul vicepremier pentru Reintegrare, Vasile Șova, și fostul vicepremier al Afacerilor Externe al Transnistriei, Valeri Lițcai, notează NOI.md.

“Aceste posturi de control nu vor rezolva nicidecum problema migrației, oricine va dori, va găsi metode să treacă peste ele. Cred că adoptarea Declarației privind procesul de reglementare a conflictului transnistrean de către Parlamentul Republicii Moldova la 21 iunie este un rezultat al unor compromisuri. Iar acțiunile ulterioare ale Guvernului demonstrează că interesul pentru o situație stabilă în regiune s-a diminuat considerabil. Sperăm că autoritățile de la Chișinău nu vor mai face alți pași, care ar conduce la un conflict major, ci vor măsura de o sută de ori înainte de a tăia”, a opinat Vasile Șova.

“Există, în prezent, unii politicieni, care și-ar dori să transforme această situație în una de conflict, dar sînt și specialiști, care înțeleg că este o rezolvare rapidă și pașnică. În ultimii ani, cetățenii din Transnistria sînt presați să adopte cetățenia Republicii Moldova. Scopul politic este clar, dar, totodată, este o încălcare crasă a drepturilor omului. Aceste posturi de control al migrației vor genera reacții similare din partea Transnistriei. Mai mult, cei care cred că Rusia va privi liniștită cum sînt lezate drepturile cetățenilor ruși, care locuiesc pe malul stîng al Nistrului, greșesc amarnic. Și, în concluzie, cei care vor să traseze o graniță europeană de-a lungul Nistrului, să recunoască deschis acest fapt”, a evidențiat Valeri Lițcai.

Menționăm că, la 21 iunie, Legislativul Republicii Moldova a adoptat o Declarație privind procesul de reglementare a conflictului transnistrean, care presupunea, între altele, renunțarea la instalarea posturilor migraționale pentru control de pașapoarte pe Nistru. Cu toate acestea, ulterior, Guvernul a trimis Parlamentului un proiect de lege, care prevede o amendă în mărime de la 200 pînă la 400 de lei pentru neînregistrarea cetăţenilor străini şi apatrizilor la autorităţilor competente în termenul stabilit de lege, despre faptul intrării pe teritoriul Republicii Moldova prin segmentul de frontieră moldo-ucrainean, necontrolat de autorităţile de la Chişinău.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав