X 
Cutremure stiri: 502

Un expert nu împărtăşeşte temerile Rusiei precum că piaţa rusă va fi invadată cu mărfuri din UE

24 sep. 2013,, 15:06   Societate
2402 1
Foto: tribuna.md
Directorul Asociaţiei pentru Politică Externă, Victor Chirilă, nu împărtăşeşte temerile Rusiei precum că, odată cu semnarea de către Republica Moldova a Acordului de liber schimb cu UE, piaţa rusă va fi invadată cu mărfuri europene, care vor ajunge în această ţară prin intermediul Acordului de liber schimb pe care l-a semnat Moldova cu ţările CSI.

Potrivit Agenţiei "Infotag", în cadrul unui interviu pentru revista Profit, expertul a menţionat că informaţiile vehiculate în acest sens "sînt o minciună crasă promovată insistent de consilierul economic al preşedintelui rus Vladimir Putin".

"În primul rînd, integrarea economică cu UE a R.Moldova şi Ucrainei prin intermediul Zonei de Liber Schimb nu contravine Acordului de liber schimb cu CSI. Acest fapt a fost consfinţit de experţii UE şi cei ai OMC, care au analizat Acordul de liber schimb cu CSI la solicitarea Ucrainei şi Moldovei, înainte ca respectivul acord să fie semnat. Acordul cu CSI vizează doar mărfurile care sînt produse în Moldova şi în Ucraina, fiind foarte clară originea acestor produse. Noi nu avem cum să reexportăm produsele care le importăm din UE, pentru că originea lor este bine determinată, iar Moldova şi Ucraina sînt obligate să-şi respecte angajamentele asumate în faţa UE şi OMC, în caz contrar, riscă să fie penalizate. Prin urmare, este un fals pe care intenţionat îl promovează mass-media de la Moscova", spune Victor Chirilă.

Întrebat pe cît de mult Rusia poate influenţa decizia care va fi luată la Vilnius, expertul a menţionat că "Rusia are tot mai puţine pîrghii pentru a stopa definitiv acest proces".

"Desigur, ea poate să ne creeze obstacole, tensionînd relaţiile economice, dialogul politic sau încurajînd Tiraspolul să fie mult mai intransigent la masa de negocieri sau chiar să deraieze aceste negocieri. Evident, anumite incomodităţi în dialogul nostru cu UE ar putea surveni, dar Rusia nu mai poate să oprească procesul de parafare şi apoi semnare a acordului de asociere şi a celui de liber schimb. Mai devreme sau mai tîrziu, acestea se vor întîmpla. Pur şi simplu, în prezent, Rusia îşi joacă ultima carte – cartea şantajului şi a ameninţărilor economice şi politice în relaţiile cu Republica Moldova", a conchis expertul.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente ael EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova es refera al problema privind caracterul suveran si independent al statului moldovenese?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав