X 
Transnistria stiri: 1405
Preşedintele stiri: 4065

Agenţia Naţională Arheologică lansează expoziţia fotografică "Salvgardarea patrimoniului arheologic naţional"

23 sep. 2013,, 12:01   Societate
2893 0
Foto: point.md
Cu prilejul Zilelor Europene ale Patrimoniului, Agenţia Naţională Arheologică lansează expoziţia fotografică "Salvgardarea patrimoniului arheologic naţional", care cuprinde o serie de planşe privind cercetările arheologice preventive şi de salvare efectuate în anii 2012-2013 în mai multe localităţi din Republica Moldova.

Directorul agenţiei, Vlad Vornic, a relatat pentru "Infotag" că expoziţia va fi inaugurată pe data de 24 septembrie la Casa de Cultură din or. Hînceşti, după care itinerarul acesteia va continua la Cimişlia, Lipoveni, Orhei, Răciula, Soroca, Ştefan Vodă, Străşeni, Şoldăneşti, Taraclia, Ungheni. "În anii 2012-2013 au fost efectuate cercetări preventive şi de salvare a patrimoniului arheologic pe teritoriul a 14 localităţi situate în diferite zone ale ţării – Zamciogi, Chişinău, Tocuz, Ţipova, Taraclia, Rogojeni, Sagaidacul Nou, Alexandru cel Bun, Scoreni, Hînceşti, Butuceni, Morovaia, Răciula, Ţaul.

Expoziţia îşi propune drept scop informarea publicului larg cu privire la rezultatele cercetărilor şi trezirea interesului cetăţenilor, în special al tinerei generaţii, faţă de patrimoniul arheologic naţional", a spus directorul, precizînd că descoperirile făcute sînt extrem de importante pentru cultura şi istoria naţională.

Potrivit lui Vlad Vornic, obiectivele cercetate datează din mai multe epoci istorice, începînd cu eneoliticul timpuriu (mil. V î.Hr.) şi pînă în perioada modernă (sec. XIX), patrimoniul arheologic naţional cuprinzînd peste opt mii de situri – aşezări, cetăţui, necropole, tumuli, valuri de pămînt.

"Un loc aparte îl ocupă cercetările preventive de la complexele istorico-arhitecturale Conacul Manuc Bei din or. Hînceşti şi Conacul Pommer de la Ţaul (r-nul Donduşeni), efectuate odată cu demararea procesului de restaurare în acest an. Informaţiile obţinute sînt importante şi absolut necesare pentru lucrările de reabilitare a acestor monumente", a menţionat Vlad Vornic.

Directorul agenţiei a mai relatat că piesele de patrimoniu descoperite în cadrul cercetărilor, printre care o unealtă şi piese de mobilier din lemn, care sînt unice pentru ţara noastră, vase de ceramică, silex, piatră, os şi corn, obiecte de podoabă şi de cult, vor îmbogăţi colecţiile Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei, cele ale Rezervaţiei cultural-naturale "Orheiul Vechi" şi ale unor muzee locale.

Lansate în 1985, în Franţa, Zilele Europene ale Patrimoniului au fost organizate începînd din 1999, ca iniţiativă comună a Comisiei Europene şi Consiliului Europei. În acest an, în Republica Moldova evenimentul se desfăşoară în perioada 19-30 septembrie sub genericul: "Europa, un patrimoniu comun. Patrimoniul cultural – o punte spre viitor".
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?