X 
Cutremure stiri: 506

PCRM vrea continuarea monitorizării Moldovei de către Consiliul Europei

19 sep. 2013,, 10:39   Politică
3402 1
Foto: inprofunzime.md
Consiliul Europei trebuie să continue monitorizarea Moldovei, întrucît aceasta reprezintă "una dintre cîteva limitări care menţine autorităţile moldoveneşti de la instituirea unui regim politic mafiot-oligarhic complet", a declarat preşedintele Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin.

Surse din cadrul partidului au declarat pentru Agenţia "Infotag" că, miercuri, în cadrul întîlnirii cu preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Jean-Claude Mignon, liderul comuniştilor şi-a exprimat regretul în legătură cu faptul că "UE demult a închis ochii la crimele împotriva democraţiei care au loc în Moldova".

"UE este gata să renunţe la tot, inclusiv la valorile ce au stat la baza formării sale, numai ca la Chişinău să nu vină la putere comuniştii. Din acest punct de vedere, monitorizarea din partea CE şi a tuturor institutelor sale este un fel de garanţie că nu va fi o debandadă totală din partea actualei coaliţii banditeşti", a declarat Vladimir Voronin.

Părţile au discutat situaţia politică din Moldova, acordînd o atenţie deosebită proiectului de monitorizare a raportului pentru Moldova şi proiectului de rezoluţie, dezbaterile şi votarea cărora sînt planificate în cadrul sesiunii de toamnă a APCE.

Potrivit lui Voronin, documentele "deja întîrzie cu cel puţin doi ani. Dacă proiectul de rezoluţie ar fi fost adoptat în urmă cu doi ani, s-ar fi evitat, probabil, mai multe obrăznicii".

"Noi sîntem indignaţi de faptul că preşedintele delegaţiei parlamentare la APCE, Liliana Palihovici, a trimis o scrisoare prin care vă solicita amînarea raportului Moldovei pentru anul 2014. Cu noi, cei din opoziţie, nu s-a coordonat această decizie. Nu sîntem de acord categoric cu această abordare", a spus el. Voronin a considerat că "membrii coaliţiei de guvernare trebuie să cîştige timp şi, sub pretextul luptei împotriva comuniştilor, nu le mai pasă de regulile şi standardele Consiliului Europei".

Voronin a reamintit despre situaţia din jurul postului de televiziune NIT, "închis de autorităţi" cu mai bine de un an în urmă.

"Deja de cîteva luni dosarul se află la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Toată societatea urmăreşte cu speranţă cum va proceda CEDO în acest caz. Contăm că dosarul va fi examinat în regim de urgenţă. În caz contrar, va fi afectată imaginea CEDO, dar şi a Consiliului Europei în general", consideră liderul comuniştilor. Voronin şi-a exprimat speranţa că "toate dovezile de încălcare gravă a normelor şi standardelor Consiliului Europei vor fi reflectate în varianta finală a rezoluţiei APCE pentru Moldova".
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente ael EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova es refera al problema privind caracterul suveran si independent al statului moldovenese?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав