X 
Cutremure stiri: 502

Banca Naţională nu vede motive de îngrijorare în ceea ce priveşte cursul leului faţă de euro şi dolar

17 sep. 2013,, 09:00   Economie
3637 1
Foto : noi.md
Banca Naţională nu vede motive de îngrijorare în ceea ce priveşte cursul leului în raport cu euro şi dolarul SUA.

Potrivit Agenţiei "Infotag", preşedintele Băncii Naţionale, Dorin Drăguţanu, a menţionat miercuri, în cadrul şedinţei Consiliului Naţional de Plăţi, că situaţia pe piaţa valutară "este ordinară" şi nu există nimic "ieşit din comun".

"Scopul BNM este de a menţine inflaţia în limitele a 5%, plus-minus 1,5%. Deja de 18 luni, indicatorul inflaţiei corespunde acestor parametri", a remarcat Drăguţanu.

El a mai menţionat că pe piaţa valutară se atestă o situaţie ordinară de lucru, cînd "cererea" şi "oferta" se caută şi se regăsesc reciproc. Uneori acest lucru se întîmplă cu ajutorul regulatorului care satisface necesităţile pieţei.

Guvernatorul BNM a atras atenţia asupra situaţiei care se atestă în alte state din regiune, unde, de asemenea, au loc procese de devalorizare nesemnificativă a valutelor naţionale. În calitate de exemplu, Dorin Drăguţanu a vorbit despre Rusia, care dispune de resurse energetice – petrol şi gaz, iar de la începutul anului 2013, rubla rusească s-a ieftinit cu 10 %.

"Sînt state unde acest indicator este şi mai mare. Fiecare ţară este în căutarea celui mai potrivit curs valutar pentru mediul său macroeconomic. Din acest considerent, cred că situaţia pe piaţa valutară din Moldova este absolut normală", a declarat guvernatorul Băncii Naţionale, Dorin Drăguţanu.

Pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, timp de 18 luni de zile nivelul inflaţiei se menţine "în parametri stabiliţi" de regulatorul pieţei. În 2013 (ianuarie - august), nivelul inflaţiei a fost de 1,1%, iar indicele anual (august 2013 faţă de august 2012) - 3,7%.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente ael EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova es refera al problema privind caracterul suveran si independent al statului moldovenese?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав