Transnistria stiri: 1449
Preşedintele stiri: 4075

Consiliul de administraţie al Băncii de Economii convoacă pe 11 octombrie adunarea generală extraordinară a acţionarilor

16 sep. 2013,, 12:34   Economie
2402 0
Foto: obzormd.com
Consiliul Băncii de Economii (BEM) convoacă pe 11 octombrie adunarea generală extraordinară a acţionarilor.

Acţionari ai băncii au comunicat agenţiei "Infotag" că agenda adunării include patru chestiuni: încetarea anticipată a mandatului membrilor consiliului băncii, ai comisiei de cenzori, ai rezervei consiliului băncii şi rezervei comisiei de cenzori; alegerea componenţei noi a consiliului băncii şi a rezervei consiliului băncii; alegerea componenţei noi a comisiei de cenzori şi a rezervei comisiei, aprobarea modificărilor la statutul băncii.

Acţionarii pot lua cunoştinţă de materialele referitoare la ordinea de zi a adunării începînd cu 1 octombrie, la oficiul central al ВЕМ, pe adresa: str.Columna, 115.

Conducerea ВЕМ le aminteşte acţionarilor că, în conformitate cu legea cu privire la societăţile pe acţiuni, toţi acţionarii trebuie să-şi actualizeze datele personale la registratorul independent al băncii.

Experţi solicitaţi de agenţia "Infotag" au apreciat că convocarea adunării este o acţiune pe deplin logică după efectuarea emisiunii de acţiuni închise în valoare de 80,2 mil. lei. În urma subscrierii acesteia, controlul băncii a fost preluat de acţionari privaţi, în timp ce statul, care înaintea emisiunii deţinea 56,13% din acţiuni, a rămas cu pachetul de blocaj de 33,38%.

"Statul a acceptat să transmită controlul asupra băncii cu condiţia ca acţionarii privaţi să capitalizeze ВЕМ cu suma de 1 mld. lei", a menţionat un expert, comunicînd că 600 mil. lei au intrat deja în conturile ВЕМ sub formă de credit preferenţial pe termen lung cu o dobîndă de 3%.

La 1 august 2013, ВЕМ deţinea active de 6,3 mld. lei, un capital normativ total de 203 mil. lei, un capital social de 117,3 mil. lei, active lichide de 3,4 mld. lei, depozite total - 4,9 mld. lei, depozite ale persoanelor fizice - 2,9 mld. lei, un portofoliu de credite de 1,4 mld. lei, reduceri pentru pierderi la credite - 0,5 mld. lei.

Potrivit ratingului siguranţei băncilor realizat de revista economico-financiară "Profit", după primele şase luni ale anului 2013, BЕМ, după rezultatul impresionant din trimestrul I (creşterea valorii de rating cu 93% comparativ cu ultimul trimestru al anului 2012), îşi coboară ratingul cu 18% şi se mută de pe poziţia a patra pe a şasea. Din punctul de vedere al raportului de venituri şi cheltuieli, trimestrul doi a fost unul "gol" pentru bancă. Ca rezultat, indicatorii de rentabilitate s-au diminuat de aproape două ori (ROA - 0,58% faţă de 1,07% în trimestrul I, şi ROE - 3,98% faţă de 7,72%).
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?