Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Ministerul Sănătăţii propune majorarea preţului pentru poliţa de asigurare pînă la 4 mii de lei în 2014

12 sep. 2013,, 15:33   Societate
3697 2
Foto: rapidasig.md
În 2014, costul poliţei de asigurare ar putea creşte pînă la 4 mii de lei – cu 750 de lei mai mult decît costă acum. Acest lucru este prevăzut în proiectul amendamentelor legislative elaborat de Ministerul Sănătăţii. Potrivit modificărilor, patronul şi angajatorul vor achita lunar cîte 4% din salariu.

Potrivit datelor prezentate de serviciul de presă al Agenţiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM), acest lucru a fost generat de transferul unor programe la finanţare de stat, în special, este vorba despre prevenirea hepatitelor B şi C, profilaxia diabetului şi transplanturile.

Surse din cadrul serviciului de presă al instituţiei au comunicat pentru Agenţia "Infotag" că un argument pentru necesitatea majorării preţului poliţei de asigurare este şi scumpirea echipamentelor şi materialelor medicale pe care Moldova le achiziţionează de peste hotare.

Volumul şi spectrul serviciilor medicale incluse în Programul unic al asigurării obligatorii de asistenţă medicală este în creştere constantă, iar persoanele asigurate solicită tot mai multe servicii ca urmare a îmbătrînirii demografice. Acesta este situaţia atestată în rapoartele OMS, BNS, Ministerului Sănătăţii, CNAM pentru ultimii trei ani, care relevă necesitatea majorării graduale a cheltuielilor publice pentru sănătate.

Factorii responsabili menţionează că, în comparaţie cu sistemele similare de finanţare în sănătate din lume, alocaţiile pentru fiecare cetăţean al Republicii Moldova atestă un nivel scăzut raportat la salariu. Pentru fiecare persoană din fondurile publice pentru sănătate, se alocă doar 176 de dolari, vizavi de cheltuielile statelor din regiune: Bulgaria – 589 dolari, România – 723 dolari, Estonia – 1 053 dolari, Slovenia – 1 834 dolari. În ultimii cinci ani, cota primei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în Republica Moldova a rămas la acelaşi nivel de 7%, în timp ce în Bulgaria – 13%, România – 11%, Estonia – 13%, Slovenia – 13%.

La ora actuală, patronul şi angajatorul achită lunar cîte 3,5% din suma salariului. Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, în perioada 2009-2012 numărul de investigaţii în cadrul serviciilor medicale de înaltă performanţă s-a majorat cu 85,1%, numărul de vizite la medicul-specialist, a vizitelor în cadrul îngrijirilor medicale la domiciliu precum și numărul solicitărilor de asistenţa medicală urgentă s-a mărit cu 18%, numărul de cazuri tratate în asistenţa medicală spitalicească – cu 13,3%, şi numărul de denumiri comune internaţionale incluse în lista medicamentelor s-a majorat de 2 ori.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?