Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4069

Moldova planifică să atragă investiţii de 200 de mil. de euro pentru cele nouă parcuri industriale

12 sep. 2013,, 13:22   Economie
4440 1
Foto: mpinteractiv.ro
Autoritățile Republicii Moldova planifică să atragă investiţii de 200 de mil. de euro pentru cele nouă parcuri industriale ale țarii în sumă totală de aproximativ 193,3 mil. de euro, comunică NOI.md.

Potrivit studiului de fezabilitate privind implementarea parcurilor industriale în țară, făcută publică de către Ministerul Economiei, se așteaptă că cel mai mare volum de investiții îl va putea atrage Parcul Industrial „Tracom” de la Chișinău – 46,1 mil. de euro și Parcul Industrial BioEnergAgro din Drochia ‒ 35 de mil. de euro. Investițiile în Parcul Industrial CAAN din Strășeni sînt estimate la 27,5 mil. de euro, cele în Parcul Industrial Răut din Bălți la ‒ 25,6 mil. de euro, iar pentru Parcul Industrial Edineț la 22 de mil. de euro.

În general, în cele nouă parcuri industriale din țară este planificată crearea a aproximativ 8,4 mii de locuri noi de muncă, totodată, conform planului, cel mai mare număr de locuri de muncă se va înregistra în Parcul Industrial Edineț ‒ mai mult de 2 mii, „Tracom” ‒ 1,4 mii, Răut ‒ 1,3 mii.

În Moldova către sfîrșitul lunii august a acestui an au fost create șase parcuri industriale: „Tracom”, Bionergagro, Cimișlia, Răut, CAAN și Edineț. Se preconizează că vor mai fi create Parcurile Industriale Cania şi Hîncești, precum și Parcul Industrial din cadrul celei de a treia sub-zone ZEL Bălți. Volumul investițiilor aşteptat şi programat pentru a fi atras în aceste parcuri e de 11,8 mil. de euro, 8,3 mil. de euro și 14,6 mil. de euro, respectiv.

Parcul Industrial „Tracom” este specializat în producția mașinilor și utilajelor, echipamentelor electrice și electronice, produselor din metal, precum și a activităților în sectorul IT. În prezent, în parc sînt înregistraţi 25 de rezidenţi, care şi-au luat angajamentul să investească aproximativ 19 de mil. de euro și să creeze mai mult de 1,4 mil. de locuri de muncă. Rezidenţii „Tracom”-ului au realizat deja investiții în valoare de 57,9 mil. de lei și au produs bunuri în sumă de 229,3 mil. de lei.

Parcul Industrial Cimișlia este specializat în producția produselor agroindustriale. Deocamdată în acest parc lucrează doar un singur rezident IrindPrim, care produce asfalt într-un volum de 3 mii de tone pe zi.

În Parcul Industrial Bionergagro (Drochia) și CAAN (Străşeni) are loc construirea infrastructurii tehnice necesare. În Parcul Bionergagro va fi construită Fabrica de producere a biogazelor.

O serie întreagă de activități sînt planificate să fie efectuate în Parcul Industrial CAAN ‒ de la producerea construcţiilor din oțel, de refrigerare și de vinificație pînă la utilaje de ambalare și depozitare a produselor.

În Parcurile Industriale Edineț şi Răut pînă la sfîrșitul lunii septembrie vor avea loc concursuri de selectare a rezidenților și a proiectelor investiționale.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?