X 
Transnistria stiri: 1406
Preşedintele stiri: 4068

Peste 160 de icoane au fost expuse la Chișinău

6 sep. 2013,, 18:24   Societate
3577 1
Foto : newsmoldova.com
În ajunul vizitei Patriarhului Kiril în Moldova, la Chișinău a fost deschisă expoziția de icoane ortodoxe "Rugăciune întruchipată". Colecția include un număr de peste 160 de icoane datate din secolele XVII-XX. Acestea au fost colectate pe parcursul mai multor decenii de către colecționarul moldovean Petru Costin.

"Aceste icoane au stat atîrnate în case țărănești. Ele nu sînt restaurate și s-au păstrat în forma originală. Astfel, am vrut să prezint soarta lor", a mărturisit colecționarul Petru Costin.

Icoanele au fost create de reprezentanți ai diferitelor școli iconografice: rusă, română, basarabeană și ucraineană. La ceremonia de deschidere a fost prezent și Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, Vladimir.

"În ajunul sosirii Patriarhului, deschiderea acestei expoziții constituie pentru noi o mare bucurie. Sîntem bucuroși cînd înaintea icoanelor creștinii se roagă și aprind lumînări, dar e bine și atunci cînd acestea sînt expuse și există posibilitatea de a le vedea", a spus mitropolitul.

Potrivit vizitatorilor, astfel de expoziții nu doar bucură ochii, dar și ating strunele sufletului. "Oamenii care vin la această expoziție au parte de îmbogățire spirituală deosebită", a menționat actorul Constantin Haret, vizitator al expoziției.

Evenimentul este prilejuit de vizita în Moldova a Patriarhului Moscovei și al Întregii Rusii, Kiril, care va avea loc pe 7-9 septembrie curent.

Expoziția va dura pînă la 11 octombrie.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?