X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Parada portului național, în premieră la Chișinău (FOTO, VIDEO)

27 aug. 2013,, 14:56   Societate
6920 0
Foto: noi.md
Zeci de ansambluri folclorice au defilat, astăzi, de Ziua Independenței Republicii Moldova, în Piața Marii Adunări Naționale. Evenimentul este organizat în premieră la Chișinău și are ca scop promovarea valorilor și tradițiilor moldovenești, transmite NOI.md.

Formațiile populare venite din toate colțurile republicii au prezentat porturi naționale dintre cele mai vechi. De asemenea, acestea au încins hore pe toată suprafața pieții la care s-au alăturat președintele R. Moldova, Nicolae Timofti, președintele Parlamentului, Igor Corman, ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Valentina Buliga, ministrul Culturii, Monica Babuc, ministrul Afaceilor Interne, Dorin Recean, precum și alți oficiali.

Ministrul Culturii, Monica Babuc a specificat că la această paradă au fost scoși în evidență sutele de mii de entuziaști care muncesc zilnic la păstrarea și promovarea folclorului național. ”Dincolo de minunatele noastre colective profesioniste, avem 3366 de colective de artiști amatori în care muncesc oameni cu suflet. De aceea am vrut ca astăzi să vină în piață și să ne amintim cu toții ce înseamnă portul nostru popular. Să înțelegem și să ascultăm cîntecul și jocul de la vatra noastră străbună”, a declarat Monica Babuc.

În aceste momente, cele 35 de colective folclorice venite de la Orhei, Căușeni, Bălți, Anenii Noi, Cantemir, Cimișlia, Ungheni, Basarabeasca și alte raioane interpretează pe marea scenă din Piața Marii Adunări Naționale cîntece populare vechi culese de la vîrstnicii din satele de baștină.

De asemenea, pe parcursul acestei zile, locuitorii și oaspeții capitalei vor fi martorii și altor evenimente culturale. Iată programul anunțat.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?