X 
Arşiţa stiri: 199
Jocurile Olimpice stiri: 166
Transnistria stiri: 1415

Ambasadorul Ucrainei în RM: întrevederea dintre Iurie Leancă şi Evgheni Şevciuk poate avea loc în timpul apropiat

23 aug. 2013,, 12:56   Politică
3211 5
Foto: dniester.eu
Întrevederea dintre prim-ministrul, Iurie Leancă, şi pretinsul lider tiraspolean, Evgheni Şevciuk, poate avea loc în timpul apropiat. Despre aceasta a declarat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, organizată cu ocazia Zilei Independenţei Ucrainei, Ambasadorul ţării vecine în Republica Moldova, Serghei Pirojkov. El a subliniat că "s-a ajuns la acordul lor principial în această privinţă".

"Principala problemă este ordinea de zi. Ce întrebări urmează a fi soluţionate în cadrul întrevederii. Tiraspolul insistă pe semnarea Protocolului cu privire la libera circulaţie a persoanelor şi încărcăturilor. Asta ar însemna deschiderea podului din satul Gura Bîcului, raionul Anenii Noi pentru circulaţie şi reluarea traficului pe coridorul rutier Odesa-Brest", a spus Pirojkov.

O altă temă "fierbinte" de pe ordinea de zi, el a numit prelungirea termenului de acţiune a Protocolului privind transportul feroviar între RM şi RMN, care expiră pe 26 septembrie.

"Ucraina contează foarte mult pe faptul că întrevederea ar putea avea loc în Bavaria unde, la sfîrşitul lunii septembrie, Guvernul Germaniei va organiza Conferinţa internaţională pe marginea reglementării transnistrene", a spus Ambasadorul.

El consideră că Ucraina, în calitate de preşedinte al OSCE, a jucat un rol important "în dinamizarea relaţiilor dintre Chişinău şi Tiraspol".

"Timp de jumătate de an, au fost organizate trei runde de negocieri între reprezentanţii politici ai părţilor. Sarcina noastră principală este continuarea dialogului. Din păcate soluţionarea conflictului este văzută diferit şi de mediatori şi de garanţi, dar şi de părţi. Tiraspolul nu este pregătit pentru negocieri în ceea ce priveşte statutul politic. Dar sînt şi alte probleme care necesită atenţie şi soluţii, de exemplu, situaţia din Zona de Securitate", a spus diplomatul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав