Transnistria stiri: 1403
Preşedintele stiri: 4062

Experţii: Timp de patru ani au fost mai mult regrese, decît progrese

9 aug. 2013,, 10:23   Politică
7215 5
Foto: tribuna.md
Timp de patru ani, de cînd a fost schimbată guvernarea în Republica Moldova, experţii constată cu regret că cetăţenii au fost mai mult martori la regrese, decît la progrese.

Solicitat de reporterul "INFOTAG" să constate reuşitele şi eşecurile în cei patru ani de la semnarea Acordului de constituire al Alianţei pentru Integrare Europeană - 1, expertul Teo Cîrnaţ a menţionat că cea mai mare realizare o reprezintă implementarea în practică a libertăţii de exprimare.

"În această perioadă au apărut mai multe surse de informare în masă, mai multe posturi TV, care toate împreună au contribuit la dezvoltarea democraţiei şi la asigurarea drepturilor omului în Moldova. De asemenea, Alianţa constituită în 2009 a readus speranţa în ceea ce priveşte apropierea de standardele UE, fapt care se va materializa în curînd prin parafarea şi ulterior semnarea Acordului de Asociere", a spus expertul. În acelaşi timp, Teo Cîrnaţ constată că în ultimii patru ani a crescut simţitor criminalitatea, fapt care îi face pe cetăţeni să se teamă tot mai mult pentru securitatea personală şi a proprietăţilor de care dispun.

"De asemenea, au avut loc mai multe crime, deosebit de grave care nu au fost descoperite. A înflorit corupţia în sistemul judecătoresc, profesioniştii din organele de ocrotire a normei de drept au fost pensionaţi, în locul lor fiind numite persoane care nu corespund criteriilor de profesionalism", a spus sursa citată.

Expertul mai constată că sărăcia este la ea acasă, deşi partidele care au constituit Alianţa pentru Integrare Europeană au avut slogane de luptă împotriva sărăciei.

"În aceşti ani, nu am fost martori la investiţii în economie făcute de proprii cetăţeni. Dimpotrivă, am fost martori la mai multe acţiuni de tip raider asupra unor instituţii financiar-bancare, la exproprierea proprietăţii de stat, cum ar fi Banca de Economii. S-a creat impresia că statul vrea să piardă această bancă. De asemenea, în aceşti patru ani, nu ne-am apropiat de soluţionarea conflictului transnistrean cu toate că am fost martori la schimbarea regimului de guvernare din stînga Nistrului. Nu am fost nici martori la realizarea unor reforme vizibile în domeniul educaţiei şi sănătăţii. Coroborate toate la un loc, vedem că am avut parte în aceşti ani mai mult de regrese, decît de progrese", a conchis Teo Cîrnaţ.

Analistul politic Anatol Ţăranu a relatat pentru "INFOTAG" că cea mai mare realizare în ultimii patru ani o constituie "consolidarea vectorului european al RM".

"În rest, moştenirea AIE 1, AIE 2 şi a actualei Coaliţii de guvernare este una diferită, în mare parte realizările fiind compromise", a spus Ţăranu.

Directorul Institutului de Politici Publice (IPP), Arcadie Barbăroşie, susţine că în 2009 a fost pus capăt unei guvernări monopartinice care a durat 8 ani, fapt care a însemnat mult pentru dezvoltarea democraţiei în RM.

"Cu toate neajunsurile şi deficienţele ei, guvernarea de coaliţie este mult mai bună decît una monopartinică. Liberalizarea spaţiului informaţional, avansarea pe calea integrării europene sînt alte aspecte care pot fi trecute la capitolul realizări", spune expertul.

În acelaşi timp, Arcadie Barbăroşie susţine că în această perioadă au avut loc puţine realizări la capitolul reforme în economie, justiţie, combaterea corupţiei, bunăstarea cetăţenilor.

"Bineînţeles, criza economică a influenţat negativ situaţia, însă aceasta nu poate fi o scuză pentru nivelul înalt al corupţiei şi pentru trenarea reformelor", a spus directorul IPP.

"INFOTAG" precizează: Pe data de 8 august 2009, în rezultatul alegerilor parlamentare din 29 iulie 2009, patru din cele cinci partide care au trecut pragul electoral - PLDM, PL, PDM şi AMN, cu un număr total de 53 de voturi, au constituit Alianţa pentru Integrare Europeană. Acordul de constituire al Alianţei a fost semnat în cadrul unei conferinţe de presă la Agenţia "INFOTAG" de către Marian Lupu, Vlad Filat, Mihai Chimpu şi Serafim Urechean. Cu 48 de mandate, PCRM a ajuns în opoziţie. În decembrie 2010 a fost semnat Acordul de constituire al AIE 2, iar în mai 2013 a fost constituită Coaliţia pentru Guvernare Pro-Europeană.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?