X 
Transnistria stiri: 1447
Preşedintele stiri: 4072

Sondaj: Învrăjbirea japonezilor și chinezilor a atins cea mai înaltă cotă din ultimii 10 ani

9 aug. 2013,, 02:26   Externe
4145 0
Foto: newspol.ru
Conform sondajelor, aproximativ 93% dintre japonezi au o atitudine ostilă față de China și 90% din locuitorii Chinei, la rîndul lor, nu agrează Japonia, ceea ce este cel mai prost rezultat din ultimii 10 ani, scrie presa locală.

Potrivit sondajului, relația dintre popoare este chiar mai proastă decît în 2005, cînd prim-ministrul de atunci Junichiro Koizumi a vizitat în mod repetat templul Yasukuni în memoria japonezilor, victime în al doilea război mondial, printre care erau și criminali de război, transmite Russia Today.

Potrivit studiului, aproximativ 93% dintre japonezi au o atitudine negativă față de China, în timp ce în China, 90% dintre locuitori nu-i suportă pe japonezi. Deși mai mult de 70% dintre respondenții din ambele țări consideră că dezvoltarea relațiilor bilaterale dintre statele vecine este importantă.

Fără un progres în relațiile bilaterale, rezultatele acestor studii doar se vor înrăutăți, a declarat Lu Yaodong, director de cercetare al diplomației japoneze la Academia Chineză de Științe Sociale.

Hu Jiping, directorul Institutului de Studii japoneze de la Universitatea chineză de Relații internaționale contemporane a declarat că părțile trebuie urgent să înceapă discuții pe această temă. Experții cred că, atîta timp cît guvernul japonez va nega existența unei dispute teritoriale, nu există o perspectivă a îmbunătățirii relațiilor dintre cele două țări.

Amintim că joi, la Ministerul Afacerilor Externe al Japoniei a fost chemat de ambasadorul chinez la Tokyo, cerîndu-i-se explicații cu privire la apariția navelor chineze în apele Insulelor Senkaku disputate de cele două țări.

Agravarea relațiilor dintre China și Japonia a început în septembrie 2012, cînd guvernul japonez a "naționalizat" insulele Senkaku, ceea ce a provocat protestul Chinei și un val de indignare în societatea chineză. Beijingul consideră insulele Senkaku ca teritorii ocupate ilegal de japonezi și ține permanent în preajma lor flota militară. Și Japonia, la rîndul său, protestează și "ia măsuri pentru a consolida pazei de coastă în zonă".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?