X 
Cutremure stiri: 502

Recoltă dublă la culturile cerealiere, față de anul precedent (VIDEO)

5 aug. 2013,, 12:32   Societate
3255 2
Foto: noi.md
Productivitatea culturilor cerealiere s-a dublat în acest an, față de anul precedent, atingînd cota de 3 tone la hectar, față de 1,34 tone în 2012. Anunțul a fost făcut astăzi de ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, care a făcut o totalizare a recoltei din prima grupă din anul 2013.

Ministrul a declarat că, pentru prima dată în ultimii 10 ani, recolta globală de grîu a depășit 1 milion de tone, 160 de mii de tone din cantitatea totală fiind destinate exportului. Acesta a fost cultivat pe o suprafață de aproape 400 mii de hectare. Grîul alimentar constituie peste 40 la sută din întreaga cantitate recoltată.

”Acest an a fost benefic pentru agricultură, însă a fost greu pentru recoltare. Dar faptul că am avut condiții meteo favorabile și o tehnică performantă a adus și rezultate frumoase. Pe zi recoltam cîte 30-50 ha. Astăzi, ultimele combine finalizează recoltarea”, a declarat Bumacov.

Cele mai bune rezultate la recoltarea culturilor cerealiere și leguminoase le-au înregistrat agricultorii de la nordul și din centrul țării – din raioanele Criuleni, Ungheni, Șoldănești, Sîngerei și Fălești.

Ministrul a declarat că nu exclude faptul că prețurile la pîine vor scădea, menționînd că nu ministerul le dictează. Bumacov a afirmat că a fost lansată o linie fierbinte la care oamenii pot solicita informații. În special, acesta a încurajat producătorii să apeleze în caz de necesitate numărul de telefon 022-200-637.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente ael EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova es refera al problema privind caracterul suveran si independent al statului moldovenese?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав