Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4061

Noile autorităţi egiptene nu i-au permis premierului turc să meargă în Fîşia Gaza

5 aug. 2013,, 10:12   Externe
1959 0
Foto: comments.ua
Noile autorităţi egiptene nu i-au permis premierului Turciei, Recep Tayyip Erdogan să traverseze teritoriul ţării pentru a ajunge în Fîşia Gaza, a relatat duminică publicaţia electronică al-Youm al-Sabaa, citată de agenţia rusă de presă Itar-Tass.

Cairo, conform publicaţiei arabe, a înştiinţat deja Ankara că 'nicio vizită nu va avea loc'. În special, se menţionează că Egiptul 'nu are plăcerea să-l vadă pe Erdogan din cauza sprijinului său faţă de Fraţii musulmani în detrimentul poporului egiptean'.

O înţelegere privitor la această vizită a premierului turc a fost convenită sub preşedinţia lui Mohamed Morsi, care a fost îndepărtat de la putere de către armată la 3 iulie a.c. în urma manifestaţiilor în masă împotriva puterii islamiştilor.

Ankara a reacţionat extrem de critic faţă de aceste acţiuni ale militarilor, apreciind înlăturarea lui Morsi ca nelegitimă, reacţie ce a provocat nemulţumirea actualelor autorităţi de la Cairo. Acestea au recomandat Turciei să adopte o poziţie echilibrată şi să nu se amestece în afacerile interne ale Egiptului.

O eventuală vizită a premierului Erdogan în Fâşia Gaza, unde ar fi putut să ajungă doar tranzitând teritoriul egiptean, a început să fie evocată după 22 martie, când premierul israelian Benjamin Netanyahu şi-a cerut scuze pentru raidul din mai 2010 asupra navei turce ' Mavi Marmara', ce intenţiona să spargă blocada Israelului impusă Gaza, transportând ajutor umanitar palestinienilor. Nouă cetăţeni turci şi-au pierdut viaţa în urma acestui incident, care a condus la deteriorarea relaţiilor dintre Israel şi Turcia.

Iniţial, vizita fusese planificată pentru sfârşitul lunii mai, dar, apoi, amânată de mai multe ori, în parte din cauza situaţiei politice din Turcia.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?