Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4064

Andrei Usatîi: În cazul spitalului ”V.Ignatenco” de vină este sistemul de sănătate

26 iul. 2013,, 10:40   Societate
2918 2
Foto : noi.md
Ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, a declarat, în cadrul unui briefing de presă că în sistemul de sănătate există probleme care s-au acumulat pe parcursul ultimilor ani. Referindu-se la cazul medicilor de la spitalul ”Valentin Ignatenco”, care operează cu instrumente utilizate în construcție, acesta a specificat că de vină este neefectuarea la timp a reformelor. ”În sănătate, reformele au întîrziat să apară vreo zece ani. Ele fie au întîrziat, fie nu au fost acceptate. Am moștenit un sistem amorf, ineficient și incapabil să se perfecționeze. Nu e posibil să se rezolve totul într-un an”, a declarat ministrul.

”S-au luat cîteva măsuri urgente de elucidarea a cazului de la spitalul ”V. Ignatenco”: a fost creată o comisie specială, care va investiga acest caz și va veni cu propuneri. După ce vom evalua situația, vom asigura cu echipament medical cele 84 de spitale, din Chișinău și din țară. Vom găsi resursele necesare pentru a procura tehnica necesară”, a declarat Usatîi.

Pe 7 august, comisia va finaliza raportul și îl va prezenta societății. Ministrul le-a reamintit directorilor de spitale că echipamentul pe care îl folosesc trebuie să fie autorizat, ”procurat după cerințele legii și ale agențiilor de standardizare”.

Amintim că scandalul de la spitalul pentru copii a izbucnit la începutul acestei săptămîni, cînd pe un portal de știri au apărut imagini din care se vede că niște chirurgi operează un copil folosind o bormașină industrială și un clește ruginit.

Deși ulterior prim-ministrul Iurie Leancă a solicitat ministrului Sănătății, Andrei Usatîi, să fie suspendaţi din funcţie cei care se fac responsabili de incident, deocamdată nu a fost întreprinsă nicio măsură.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?