X 
Transnistria stiri: 1447
Preşedintele stiri: 4072

R. Moldova are șanse să devină membră UE pînă în 2025 - declarație

25 iul. 2013,, 14:54   Politică
4265 9
Foto: chisinau.md
Republica Moldova are toate șansele să devină membră cu drepturi depline a Uniunii Europene pînă în anul 2025. Declarația aparține primarului capitalei, Dorin Chirtoacă, și a fost făcută astăzi pentru jurnaliști în pauza de masă a ședinței Consiliului municipal Chișinău.

Primarul susține că integrarea țării noastre în structura europeană depinde în mare măsură de modul în care vor fi respectate condițiile impuse de UE. ”Sînt convins că pînă în anul 2015, R. Moldova are toate șansele să devină membră cu drepturi depline a UE, dacă ar fi să respectăm parcursul care l-au avut țările din Europa de Est, inclusiv Bulgaria, Polonia, Cehia, România, Croația și Țările Baltice. Nu este vorba că noi tare trebuim Uniunii Europene. Nu sîntem noi nici piață mare de desfacere, nu avem nici foarte multă populație și nici nu sîntem economic foarte bine dezvoltați, dar UE are nevoie de o creștere a nivelului de democrație, civilizație și trai, la urma urmei, în statele din jurul ei”, a subliniat Dorin Chirtoacă.

Edilul explică această dorință a UE de integrare a republicii prin faptul că țara noastră prezintă un risc pentru ea. ”Orice zonă nedezvoltată, orice zonă aflată într-o zonă gri prezintă riscuri și trezește îngrijorarea Bruxelles-ului. De aceea, decît să fim o zonă tampon între Est și Vest, în care să nu funcționeze legea, Europa preferă aici o dezvoltare continuă. Mai scump te costă să gestionezi o zonă instabilă, decît să rezolvi problema Republicii Moldova. Totul este în mîinile noastre. Dacă vom reuși să ne menținem cel puțin la nivelul așteptărilor minime ale UE, noi vom reuși să ne integrăm în UE în următorii 10-15 ani. Dacă însă vom reveni la răfuieli politice, s-ar putea să ne coste ratarea șansei pe care o avem acum”, a menționat Dorin Chirtoacă.

Amintim că unul dintre pașii importanți privind parcursul european al R. Moldova urmează a fi realizat în toamna anului curent la summitul de la Vilnius, cînd se preconizează parafarea Acordului de asociere UE-RM.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?