Eurovision stiri: 497
Transnistria stiri: 1343

Politica fiscală și vamală pentru anul 2018, votată în prima lectură

2 noi. 2017,, 15:00   Economie
2850 0

Parlamentul a votat în prima lectură politica fiscală și vamală pentru anul 2018. Documentul a fost susținut de majoritatea deputaților prezenți, notează Noi.md.

Potrivit ministrului Finanțelor, Octavian Armașu, politica fiscală și vamală pentru anul viitor include o primă etapă de armonizare a legislației fiscale cu cea europeană, inclusiv prin armonizarea noțiunilor, a accizelor și cotelor de impozitare.

În premieră, politica fiscală prevede o metodologie simplificată de calculare a uzurii mijloacelor fixe. Totodată, producătorii de lapte vor avea dreptul la restituirea taxei pe valoare adăugată (TVA). Iar cota redusă a TVA de 8% se va aplica pentru energia termică produsă din biocombustibil solid, destinată instituțiilor publice.

Cota fixă de impozitare a veniturilor cetățenilor care livrează agenților economici producție agricolă se va majora de la 3% la 5%. La fel, este prevăzută majorarea accizelor pentru produsele petroliere, tutun și alcool. Pentru prima dată va fi instituită o nouă formulă de calcul a impozitului pe avere, și anume asupra autovehiculelor a căror valoare este mai mare de 1,5 milioane de lei.

Totodată, mărimea scutirilor personale din venitul impozabil pentru persoanele fizice va fi majorată cu 6% în anul 2018. Astfel, fiecare persoană fizică va avea dreptul la o scutire personală în sumă de 11280 lei pe an, comparativ cu 10620 – în prezent. Totodată, scutirea pentru fiecare persoană întreţinută se va majora de la 2340 de lei la 2520 lei anual. Suma scutirii personale pentru cei care au avut de suferit din cauza avariei de la Cernobîl, acțiunile de luptă pentru integritatea Republicii Moldova, de pe urma războiului, represiunilor politice și luptelor din Afganistan vor constitui 16800 lei anual față de 15840 lei în anul curent.


Alte modificări de ordin vamal se referă la anularea facilităților fiscale și vamale pentru magazinele de frontieră ce activează în regim duty-free, aflate pe teritoriul țării sau la intrarea în țară, măsură ce va fi aplicată începînd cu 1 iulie 2018.

Politica fiscală și vamală pentru anul 2018 urmează să fie votată în lectură finală.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?