Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4061

Valoarea trimiterilor poștale scutite de taxe va scădea pînă la 45 de euro

28 noi. 2023,, 14:15  
4057 0

Ministerul Finanţelor a pregătit o serie de noi modificări ce vizează politica fiscală și vamală pentru anul 2024.

Aceasta chiar dacă politica fiscală și vamală pentru anul viitor a fost adoptată de Parlament, cîteva luni în urmă. Autorităţile justifică necesitatea elaborării şi adoptării noilor modificări prin art.201 din Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și faptul că pe 23 iunie 2022, Consiliul European a recunoscut perspectiva europeană a Republicii Moldova și a decis să-i acorde statutul de țară candidată pentru aderare la UE, "fapt ce impune depunerea unui efort sporit în accelerarea proceselor de armonizare aprofundată a legislației naționale, inclusiv vamale", notează Noi.md cu referire la mold-street.com.

Potrivit Ministerului Finanţelor, un pas important în acest sens a fost adoptarea noului Cod vamal nr.95/2021, obiectivul căruia a fost uniformizarea și armonizarea legislației vamale. "În continuare pentru a asigura o armonizare deplină a legislației vamale se impune necesitatea efectuării unor modificări suplimentare la Cod vamal nr.95/2021, ce ar asigura o armonizare aprofundată cu legislația UE. Adoptarea modificărilor propuse vor asigura continuarea procesului de armonizare a legislației vamale și facilitarea procesului de integrare în piața comună a Uniunii Europene", explică Ministerul Finanţelor.

Se aşteaptă că aceasta din urmă va facilita dezvoltarea în continuare a comerțului internațional, în special cu UE, prin simplificarea și standardizarea proceselor în domeniul vamal.

Astfel se propun cîteva modificări la Codul fiscal, inclusiv revizuirea normei ce vizează efectuarea donațiilor în scopuri filantropice și sponsorizare către casele de copii de tip familial; ajustarea articolului 88 care reglementează reținerea impozitului pe venit la sursa de plată din salariu și/sau alte plăți efectuate în folosul salariatului (persoanei fizice); ajustarea obiectului impunerii cu taxa pentru dispozitivele publicitare, încît obiect al taxării va constitui suprafaţa feţei (feţelor) dispozitivului publicitar pentru promovarea propriilor produse și servicii, inclusiv a mărcii comerciale.


Modificări la Codul vamal în vederea sporirii încasărilor la buget

Cele mai multe modificări vor fi la Codul Vamal - peste 60, ceea ce ridică multe semne de întrebare privind calitatea acestui document şi a modificărilor operate recent chiar de Guvernul şi Parlamentul actual.

Printre modificările promovate menţionăm reducerea de circa trei ori a valorii trimiterile de bunuri de la o persoană fizică dintr-o țară terță unei alte persoane fizice, ce sînt scutite de drepturi de import: de la 150 de euro cît este în prezent, la doar 45 de euro.

O altă completare la articolul 220: cuvintele „taxă vamală” se substituie cu cuvintele „drepturi de import", iar litera d) se completează cu enunțul: Prin caracter ocazional se înțelege o introducere de mărfuri destinate aceluiași destinatar pentru uz personal sau al familiei acestuia, într-un interval de cel puțin 30 de zile de la ultima introducere.

"Modificarea art. 220 asigură administrarea eficientă a drepturilor de import în vederea sporirii încasărilor la bugetul public național, prin definitivarea concretă a aspectului caracterului ocazional", susţine Ministerul Finanţelor.

Se propune şi modificarea articolului 253 ce prevede scutirea de taxe pentru mostrele de mărfuri cu valoare nesemnificativă, astfel că „nesemnificativă” se substituie cu textul „intrinsecă care nu depășește 22 euro pentru un import”.

1
1
0
0
26

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?