X 
Transnistria stiri: 1406
Preşedintele stiri: 4068

Chişinăul şi Tiraspolul au convenit să colaboreze în domeniul ecologiei

18 iul. 2013,, 11:26   Societate
2450 0
Foto : noi.md
Moldova şi Transnistria vor colabora în domeniul securizării mediului. Reprezentanţii politici ai Moldovei şi Transnistriei la procesul de negocieri, Eugen Carpov şi Nina Ştanski, au semnat miercuri un protocol în acest sens la finalul întrevederii "5+2" de la Viena, în prezenţa reprezentantului special al preşedintelui OSCE, Andrei Deşciţa, şi a şefei Misiunii OSCE în R.Moldova, Jennifer Brush.

Potrivit agenţiei "Infotag", părţile s-au declarat satisfăcute în linii mari de mersul dialogului, utilizînd calificative precum "discuţii satisfăcătoare" (Ştanski) şi "lucru productiv" (Carpov).

Ambasadorul Deşciţa a precizat că la Viena a fost abordat cel mai vast spectru de chestiuni.

"OSCE reprezentată prin MAE al Ucrainei i-a exprimat Chişinăului şi Tiraspolului îngrijorarea în legătură cu faptul că întrevederile reprezentanţilor politici între runde au loc rar, dar şi vizavi de situaţia tensionată care s-a creat în Zona de Securitate în ultimele şase luni. Ne alarmează foarte mult şi mecanismul împotmolit al Comisiei Unificate de Control, care din anul 1992 gestionează procesele din Zona de Securitate", a spus diplomatul.

Caracterizînd documentul coordonat, Ştanski a relevat faptul că experţii din grupurile de lucru de profil sînt cei care urmează să elaboreze planul de acţiuni concret referitor la acesta. "Odată cu apariţia planului, vor fi posibile acţiunile mixte de control al pescuitului în Nistru, al deversării apelor reziduale în rîu, dar şi efectuarea lucrărilor de adâncire a fundului şi de epurare pe rîu", a precizat ea.

Reprezentanta politică a Tiraspolului şi-a exprimat speranţa că interacţiunea autorităţilor de profil în domeniul ecologic, eventual, va da impuls şi altor ministere şi organizaţii.

Carpov a menţionat că Nistrul are o importanţă simbolică pentru Chişinău şi Tiraspol, fiind şi un rîu, şi o sursă de viaţă naturală.

"În anul 1992 rîul ne-a separat ca rezultat al conflictului. Am dori foarte mult să credem că Nistrul va deveni un factor unificator în condiţiile actuale", a spus vicepremierul Guvernului Republicii Moldova.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?