X 
Arşiţa stiri: 199
Jocurile Olimpice stiri: 166
Transnistria stiri: 1415

Adio cozi interminabile! Serviciul Stare Civilă va oferi servicii online

12 iul. 2013,, 11:45   Societate
5853 1
Foto: unica.md
Ministerul Justiției urmează într-un an să digitizeze fondul de acte de stare civilă. Mai mult, la sfîrșitul lunii august vor fi lansate online alte șase tipuri de servicii de stare civilă. Anunțul a fost făcut astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, transmite NOI.md.

Directorul Serviciului Stării Civile, Lucia Ciobanu, a menționat că în ultimii 20 de ani, serviciile stării civile sînt suprasolicitate. ”Fondul de acte de stare civilă a fost utilizat la maxim prin răsfoire manuală. Proiectul privind digitizarea documentelor ne va simplifica activitatea. Atît persoanele fizice, cît și autoritățile publice locale, organele de statistică și cele electorale vor putea obține operativ informația privind anumite acte”, a precizat Lucia Ciobanu.

Directorul Executiv al Centrului de Guvernare Electronică, Stela Mocanu, a anunțat că în luna august curent, în cadrul Stării Civile vor fi lansate alte 6 servicii online pentru eliberarea duplicatelor de stare civila cu privire la naștere, căsătorie, deces etc. ”Aceste servicii vor putea fi accesate nu doar de cetățenii din țară, dar și de către cei din diasporă. Și asta pentru că avem la dispoziție semnătura digitală și posibilitatea de a achita online”, a precizat Stela Mocanu.

Ministrul Justiției, Oleg Efrim, a calificat acest proiect drept unul ambițios. ”Urmărim să facilităm accesul cetățenilor la serviciile pe care le oferă Starea Civilă. Autoritățile între ele nu vor mai solicita de la cetățean acte oficiale, dar le vor accesa interinstituțional. Cetățeanul însă, va putea să primească electronic tot de ce are nevoie de la stat. Serviciile pentru obținerea actelor nu se vor scumpi”, a declarat Oleg Efrim.

Inițial, în cadrul proiectului urmează a fi digitizate 4 milioane de acte de stare civilă din totalul de 20 de milioane. Pentru implementarea acestui proiect, Guvernul R. Moldova a împrumutat de la Banca Mondială 20 de milioane de dolari.

Pîna în anul 2020, R. Moldova are drept obiectiv să lanseze online cel puțin cele 587 de servicii oferite la nivel central.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав