Transnistria stiri: 1449
Preşedintele stiri: 4076

China invită producătorii moldoveni să participe la expoziţia Canton Fair

9 iul. 2013,, 10:53   Economie
3617 0
Foto: demotix.com
Camera de Comerţ şi Industrie a Moldovei şi Agenţia Economică a Ambasadei Republicii Populare Chineze în Republica Moldova invită producătorii moldoveni să participe la expoziţia bianuală de import şi export din China "Canton Fair", ediţia 114, care va avea loc în septembrie curent. Delegaţia chineză a anunţat despre acest lucru luni, în cadrul prezentării expoziţiei.

Potrivit Agenţiei "Infotag", preşedintele Centrului de Comerţ Exterior din China, Wang Runsheng, consideră că prin participarea lor în cadrul expoziţiei, producătorii de vin din Republica Moldova ar putea contribui la dezvoltarea businessului în acest domeniu.

Referindu-se la interesul faţă de colaborarea cu parteneri din China, Claudia Bunescu, reprezentant al SRL "Vasconserv" din Hînceşti, a spus că doreşte să preia experienţa chineză în vederea cultivării castraveţilor, tomatelor, fabricării conservelor.

"China utilizează tehnologii performante în domeniu, iar produsele lor sînt competitive. Distanţa mare nu ne sperie. Aş dori să fondăm o întreprindere mixtă şi sper să găsim parteneri de afaceri", a remarcat ea.

La rîndul său, preşedintele CCI a Moldovei, Gheorghe Cucu, a remarcat interesul pe care-l are China faţă de colaborarea cu Republica Moldova în cele mai diverse domenii.

"În ultima perioadă, întreprinzătorii moldoveni participă activ la expoziţiile din Shanghai, Beijing şi Guangzhou, ceea ce le-a permis să se promoveze pe piaţa chineză şi să îşi găsească noi parteneri. Chiar în perioada 3-7 iulie 2013, CCI a organizat participarea agenţilor economici din Moldova, cu stand colectiv, la ediţia a X-a a Expoziţiei Internaţionale Tehnico-Ştiinţifice din China de Nord. Gazdele au fost foarte primitoare şi ne-au susţinut mult", a remarcat Cucu.

Expoziţia "Canton Fair" este unul din cele mai mari evenimente de acest gen din Asia, la ea fiind expuse circa 150 mii de tipuri de produse. În anul 2012, la tîrg au participat peste 24,7 mii de expozanţi şi peste 200 mii de vizitatori din peste 180 de ţări, costul contractelor încheiate estimîndu-se la suma de $36 mld.

Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, volumul comerţului exterior al Moldovei cu China, pentru patru luni ale anului 2013, a înregistrat suma de $ 149,4 mil., cu 22,2% mai mult comparativ cu ianuarie - aprilie 2012. Exportul de mărfuri realizat în perioada analizată a înregistrat suma de $ 1,3 mil., crescînd cu 62,5% faţă de perioada similară a anului precedent. Importul de mărfuri efectuat în ianuarie-aprilie 2013 în Moldova din China a însumat $ 148,1 mil. şi a înregistrat o creştere de 24% în raport cu primele patru luni ale anului 2012.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?