X 
Cutremure stiri: 501

Declarațiile de Alexandr Dughin au provocat scandal în România

26 iun. 2013,, 03:07   Externe
22014 19
Foto: ruvr.ru
Cu excepția președintelui Vladimir Putin, figurile politice din Rusia rareori atrag atenția presei românești. Datorită faptului că în România încă mai există o comandă politică pentru subiectele rusofobe, presa românească este în mod constant preocupată de posibilitatea de a demoniza careva politician rus, transformînd-ul într-o întruchipare a "amenințării ruse".

Pînă de curînd, cel mai odios segment al presei românești, utiliza drept exemplu de "rus teribil" pe viceprim-ministrul Dmitri Rogozin, dar, în ultimul timp numărul de pretexte pentru accese de furie rusofobe a scăzut dramatic.

Săptămîna trecută, rusofobii români a avut o surpriză plăcută. La Chișinău a venit cunoscutul filozof și analist politic Alexandr Dughin. În cadrul unei emisiuni TV la unul dintre posturile locale, cunoscut pentru politica editorială anti-rusă, Dughin a spus că, dacă "în Republica Moldova va apărea NATO și vor fi atacați pacificatorii ruși din Transnistria", atunci "Rusia va recurge la măsuri extreme de sprijin militar a Transnistriei, dar numai ca răspuns la invazia trupelor NATO". Cu toate acestea, expertul rus consideră că Chișinăul va avea suficient bun simț pentru a evita un astfel de scenariu.

De fapt, analistul politic rus a subliniat că Bucureștiul nu ar trebui să urmeze calea regimului Saakașvili și să provoace un conflict cu Rusia, dar mass-media din România a preferat să vadă în declarațiile lui Dughin o amenințare directă la adresa României și Republicii Moldova.

Publicația proprezidențială Revista 22 l-a numit pe politologul rus "trompetă a ofensivei pravoslavnice", iar portalul Romanian Global News a publicat un articol intitulat "Discursul delirant al noului "Goebbels" al lui Putin". Publicația Ziua Veche a titrat "Schizofrenicul lui Putin amenință R.Moldova cu războiul chiar de la Chișinău".

O reacție atît de prietenoasă și nervoasă ne face să credem că politologul rus i-a atins pe rusofobii români care lucrează în structurile stat și mass-media. În elita politică românească există un număr de aventurieri capabili să repete "scenariul georgian" pe Nistru, dar, din fericire, sînt puțini.

În ciuda sprijinului destul de consistent a părții rusofobe a mass-media românești, aventurierii, probabil nu vor fi capabili să realizeze planurile lor agresive, ceea ce nu neagă utilitatea unor memento periodice despre consecințele acțiunilor pripite împotriva pacificatorilor ruși.

0
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав