Migranți evacuați din tabere ilegale din nordul Parisului

Migranți evacuați din tabere ilegale din nordul Parisului

Peste 1000 de migranți au fost evacuați vineri dimineață din taberele ilegale instalate de mai multe săptămîni la Porte de La Chapelle, în nordul Parisului, în cea de-a 35-a operațiune de acest fel întreprinsă în ultimii doi ani în capitala Franței, relatează AFP.

Încă din zori, pe ploaie, 350 de polițiști i-au adunat pe migranții prezenți, majoritatea proveniți din Afganistan, Sudan, Somalia și Eritreea, și i-au evacuat la bordul unor autocare.

Taberele ilegale ''prezintă riscuri importante pentru securitatea și sănătatea ocupanților lor, ca și ale riveranilor'', au explicat poliția și prefectura regiunii pariziene, într-un comunicat comun.

Potrivit autorităților, persoanele evacuate vor fi transportate spre săli de sport în regiunea pariziană și ''vor face obiectul unei examinări complete și aprofundate a situației lor administrative'', după care vor fi orientate în funcție de caz.

Guvernul a prezentat la mijlocul lui iulie un ''plan cu privire la migranți'', ce prevede peste 12.000 de locuri de primire pentru solicitanții de azil, dar denunțat de ONG-uri drept încă o ''ajustare a unei politici fără orizont''. 

La sfîrșitul lunii iulie, președintele francez Emmanuel Macron a declarat că nu mai dorește să vadă ''pe nimeni pe străzi, în păduri, pînă la sfîrșitul anului'', și a cerut crearea de locuri de primire de urgență ''pentru cazarea tuturor în condiții demne''.

Deschiderea unui centru de primire — unic în Franța — în nordul Parisului în noiembrie 2016, cu 400 de paturi și 12.000 de persoane găzduite de atunci, trebuia să împiedice refacerea acestui gen de tabere, dar el face față cu greu ritmului actual de sosiri.

Primărița Parisului, Anne Hidalgo, a tras un semnal de alarmă în iunie, avertizînd că ''mai multe mii de migranți'' riscă să doarmă pe străzile capitalei dacă nu vor fi create mai multe locuri de primire. Anne Hidalgo a pledat, printre altele, pentru crearea de noi locuri de primire ''în toată Franța''.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load