X 
Cutremure stiri: 502

Cazul Melniciuc determină apariția de noi inițiative din partea PLDM

24 iun. 2013,, 11:41   Politică
3050 12
Foto: efrim.md
Deputații din fracțiunea parlamentară a Partidului Liberal Democrat din Moldova au elaborat un proiect de lege privind modificarea și completarea unei legi cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii.

Autorii proiectului de lege propun ca înaintarea repetată a unei candidaturi la funcția de judecător, președinte sau vicepreședinte a instanței judecătorești, în cazul în care președintele Republicii Moldova nu a acceptat propunerea respectivă prima dată, să fie făcută cu votul unanim al membrilor Consiliului Superior al Magistraturii.

Potrivit PLDM, modificările propuse au scopul de a asigura un grad sporit de obiectivitate a Consiliului Superior al Magistraturii în procesul numirii și promovării în funcție a magistraților. De asemenea, majorarea numărului de voturi pentru înaintarea repetată a aceluiași candidat va spori convingerea că numirea judecătorului se bazează pe criterii obiective și de meritocrație.

În același timp, autorii proiectului recomandă stabilirea obligației CSM de a motiva refuzurile sale în cazul examinării propunerilor procurorului general de pornire a urmăririi penale împotriva judecătorilor.

Anterior CSJ l-a propus pe Oleg Melniciuc la funcția de președinte al Judecătoriei Rîșcani. Ulterior însă șeful statului, Nicolae Timofti, a respins candidatura acestuia. Consiliul Superior al Magistraturii l-a înaintat repetat, iar șeful statului a fost obligat să-l numească.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав