X 
Cutremure stiri: 502

Spectacol în memoria victimelor deportărilor. VIDEO

13 iun. 2013,, 15:42   Societate
3403 0
Foto: noi.md
Astăzi, cînd se împlinesc 72 de ani de la primul val al deportărilor în Siberia, în capitală au avut loc mai multe evenimente comemorative. Trupa teatrului dramatic ”Vasile Alecsandri” din Chișcăreni, Sîngerei, a pus în scenă un spectacol cutremurător despre deportări, lacrimi, suferință, durere și dor de casă.

20 de copii și adulți au transmis povestea mai multor locuitori din satul lor, care au fost duși în Siberia. În sală, au fost invitate mai multe victime ale deportărilor staliniste.

Autoarea spectacolului, Valentina Secureanu, spune că întreaga ei familie a trecut prin durerea deportărilor, iar povestirile mătușii au inspirat-o să scrie un text, pe care l-a adus în scenă. Autoarea mai povestește că micii actori trăiesc rolurile pe care le interpretează. ”Copii plîng în scenă și nu se pot opri, ei intră în pielea actorilor. Plîng mult, pentru că își imaginează cum era atunci, în trenul plin de vite și cum era Siberia de gheață. Cînd sînt ei pe scenă, se întîmplă ceva miraculos”, a adăugat aceasta.

Actorii, toți elevi la școala din sat, recunosc deopotrivă că au niște roluri foarte grele. ”Trebuie să îți schimbi expresia feței în așa mod, încît oamenii să înțeleagă ce vrei tu să transmiți. E foarte greu”, a exclamat o fetiță.
Spectatorii spun că au retrăit unele momente din perioada cînd au fost deportați. ”A fost de groază. A fost pur și simplu strașnic”, a declarat un bărbat care a stat 9 ani în Siberia.

Amintim că asemenea acţiuni de comemorare a victimelor deportărilor în masă vor avea loc şi pe 6 iulie, în ziua în care se vor împlini 64 de ani de la cel de-al doilea val de deportări staliniste.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав