X 
Arşiţa stiri: 199
Jocurile Olimpice stiri: 166
Transnistria stiri: 1415

Iurie Leancă nu exclude o întrevedere cu liderul de la Tiraspol

7 iun. 2013,, 12:13   Politică
2857 8
Фото: radiochisinau.md
Prim-ministerul Republicii Moldova, Iurie Leancă, nu exclude organizarea unei întîlniri cu liderul transnistrean, Evgheni Şevciuk. În cadrul unui interviu pentru Europa Liberală, Iurie Leancă a spus că în cadrul programului de guvernare , chestiunea transnistreană se regăseşte printre priorităţi, citează NOI.md.

„Este o rană care mereu sîngerează, iată, din prima zi de independenţă a Republicii Moldova. Atîta timp cît nu vom reintegra regiunea transnistreană în spaţiul politic, economic, cultural unic al Republicii Moldova, nu vom putea vorbi despre un sistem în întregime funcţional”.

În același timp, Iurie Leancă s-a abținut să răspundă dacă există perspective clare de identificare a unei soluţii cu privire la rezolvarea acestui conflict.

“Nu cred că astăzi cineva raţional şi cu judecată responsabilă s-ar aventura să facă anumite prognoze. Problema are două dimensiuni: una care depinde de Chişinău şi aici eforturile întreprinse anterior în a construi această atmosferă mai pozitivă, cu Tiraspolul, cu cetăţenii noştri din partea stângă a Nistrului”.

Cît ptivește politica paşilor mici în cadrul formatului 5+2, care este criticată mai mult decît salutată de Transnistria,Leancă a spus: „În momentul în care voi vedea că există propuneri de paşi mari, dar nu la nivel de teorie, deseori utopică, ci la nivel de paşi cu capacitate de a fi realizaţi şi să vedem exact atunci cum se apropie orizontul de noi, voi spune: „Felicitări!” şi voi insista să i se ofere Premiul Nobel pentru Pace. Deocamdată nu văd astfel de posibilităţi.”

Prim-ministru s-a arătat mulțumit că s-a reușit acordarea votului de încredere Guvernului Leancă, pentru ca în viitor să fie excluse învinuiri de la partenerii din Tiraspol, dar şi de la cei care fac parte din mecanismul „5+2” precum că, din cauza crizei politice, cu Chișinăul este dificil să lansezi discuţii.

“Politica pe care a promovat-o ex-premierul Filat, angajându-l personal pe liderul de la Tiraspol, a adus mai multe beneficii, ne-a permis să rezolvăm mai multe probleme. Şi aceasta înseamnă că orice contact, orice comunicare, orice dialog este benefic. Pe de altă parte, trebuie să construim şi instituţional un dialog care să nu depindă doar de comunicarea unui sau altui lider, ci să facem aşa încât să apară o logică propriu-zisă a procesului. Şi indiferent uneori de voinţa actorilor politici, mă refer, în mod special, la colegii din stânga Nistrului, procesul să avanseze şi să ajungem acolo unde îşi doresc, de altfel, mulţi concetăţeni de-ai noştri din stânga Nistrului” , a spus Leancă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав