X 
Cutremure stiri: 506

Moscova şi Chişinăul vor crea Consiliul economic ruso-moldav

5 iul. 2017,, 11:50   Economie
2149 5

Moldova și Rusia intenționează să creeze Consiliul economic ruso-moldav (CERM) pentru a contribui la realizarea proiectelor investiționale comune.

Acest fapt a fost comunicat publicației ruse „Izvestia” de către președintele Moldovei, Igor Dodon, care a menționat că acest consiliu va acorda oamenilor de afaceri ruși și moldoveni de a se întîlni sistematic pentru examinarea realizării proiectelor investiționale comune, informează NOI.md.

Igor Dodon a specificat că ambele părți manifestă interes față de cooperarea economică, iar noua platformă are menirea să dinamizeze aceste contacte. CERM va fi condus de copreședintele organizației „Delovaia Rossia”, Andrei Nazarov.

„Consiliul economic ruso-moldav va apărea în viitoarele săptămîni. Oamenii de afaceri din Rusia manifestă interes față de investirea în Moldova. Este vorba, spre exemplu, despre cooperarea în sfera tehnologiilor informaționale, unde există perspective optimiste de a crea întreprinderi mixte. În afară de aceasta, există posibilitatea realizării proiectelor în domeniul agriculturii și farmaceuticii”, a menționat Igor Dodon.

Potrivit spuselor lui, partener de platformă din partea Republicii Moldova va fi Consiliul Economic pe lîngă președinte, iar din partea Federației Ruse – „Delovaia Rossia”.


După cum a specificat „Izvestia”, Rusia pentru Moldova a fost întotdeauna un partener economic important. După semnarea însă de către autoritățile Moldovei a Acordului de asociere cu UE în 2014, schimbul de mărfuri dintre cele două țări s-a redus considerabil. Moscova, avînd temeri în legătură cu reexportul de mărfuri europene, a instituit un șir de restricții la livrarea unor tipuri de producție moldovenească (vinuri, fructe). În primul trimestru al anului 2017 Rusia a atenuat interdicțiile. Cu toate acestea, schimbul total de mărfuri dintre cele două țări s-a redus cu 0,5% în comparație cu perioada de referință a anului 2016 și a constituit circa 309 milioane de dolari.

Pentru consolidarea și extinderea relațiilor economice cu Rusia se pronunță, înainte de toate, președintele țării, Igor Dodon. Anul curent el a depus cerere în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice pentru ca țara noastră să fie acceptată în calitate de observator.

În afară de aceasta, pe 30 iunie, la invitația președintelui Moldovei, la Chișinău s-a aflat în vizită o delegație rusă în frunte cu reprezentantul special al președintelui rus pentru problemele antreprenorilor, Boris Titov. În cadrul întîlnirii au fost examinate perspectivele stabilizării cooperării comercial-economice între ambele țări. Rusia apreciază pozitiv aspirația Chișinăului de a promova relațiile economice bilaterale la un nou nivel.

„Noi dăm o apreciere înaltă disponibilității de a coopera și a extinde dialogul de afaceri dintre țările noastre. Sperăm că noile contracte de business vor contribui la promovarea producției moldovenești pe piața rusă și viceversa”, a relatat pentru „Izvestia” copreședintele organizației „Delovaia Rossia”, Andrei Nazarov.

Potrivit lui, în martie curent a avut loc o conferință comună la care a participat o delegație în frunte cu Igor Dodon. În cadrul ei participanții Moldovei au relatat despre proiectele din diverse sectoare ale economiei: de la cultivarea fructelor și vinificație pînă la fabricarea confecțiilor și comerțul cu produse metalurgice.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente ael EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova es refera al problema privind caracterul suveran si independent al statului moldovenese?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав