X 
Cutremure stiri: 502

Oficialii europeni speră că învestirea Guvernului va readuce stabilitatea în Moldova

3 iun. 2013,, 12:30   Politică
1876 2
Foto: basilica.ro
Formarea noului Guvern va aduce Moldovei stabilitatea mult dorită. Declarația a fost făcută de secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, comentînd acordarea de către Parlament a votului de încredere Guvernului Iurie Leancă.

Potrivit Agenţiei "Infotag", oficialul şi-a exprimat speranţa că "noul premier este determinat să promoveze reforme cu scopul de a construi un stat bazat pe supremaţia legii şi respectarea proceselor şi valorilor europene".

El a menţionat că noul Guvern trebuie să recupereze restanţele în procesul de luptă cu corupţia, consolidarea independenţei şi a responsabilizării instituţiilor publice, a organelor de drept şi reformarea sistemului judecătoresc.

"Consiliul Europei acordă o mare importanţă acestor reforme şi va continua să lucreze îndeaproape cu autorităţile pentru punerea lor în aplicare", a spus Thorbjørn Jagland.

În declaraţia Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Catherine Ashton, şi a comisarului UE pentru extindere și politica de vecinătate, Štefan Füle, este exprimată speranţă că susţinerea Guvernului Leancă şi a programului de guvernare "va pune punct unei crize politice extinse care a pus în pericol stabilitatea instituţiilor de stat din Republica Moldova".

Oficialii europeni invită autorităţile şi cetăţenii Republicii Moldova "să reconsidere necesitatea unei reforme constituţionale care ar consolida principiul echilibrului instituţional şi ar preveni apariţia unor crize similare pe viitor".

"Îl încurajăm pe prim-ministrul Leancă, Guvernul şi toate partidele politice din Republica Moldova să activeze în spiritul incluziunii, punîndu-se accent pe descaladarea tensiunilor politice şi contribuind la continua consolidare a democraţiei şi la succesul agendei europene a Moldovei în interesul fiecărui cetăţean", se spune în declaraţia oficialilor europeni, care au dat asigurări că vor susţine Moldova pe calea realizării reformelor. "Salutăm învestirea noului Guvern şi insistăm pe necesitatea stabilităţii şi reformelor", au spus reprezentanții Grupului Partidului Popular European și ai Grupului Socialiștilor şi Democraţilor.

Într-o declaraţie comună, cele mai mari grupuri politice din Parlamentul European – Grupul Partidului Popular European (PPE) şi Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor si Democraţilor din Parlamentul European (S&D) salută formarea noului Guvern proeuropean condus de prim-ministrul Iurie Leancă şi alegerea noului preşedinte al Parlamentului. "Acordul semnat este un cîştig pentru Republica Moldova şi populație. După luni de impas politic, acesta reprezintă o oportunitate reala de a consolida reformele şi pentru a finaliza negocierile pentru Acordul de asociere cu Uniunea Europeana, o oportunitate pe care Moldova nu poate să o rateze", au spus Membrii Parlamentului European, Monica Macovei, Libor Roucek şi Jacek Protasiewicz.

În opinia lor, "votul de ieri al Parlamentului demonstrează angajamentul Moldovei pentru realizarea obiectivelor Acordului de asociere şi voinţa noii coaliţii de a pune interesele oamenilor mai presus de politica de partid".

"Este vital să susţinem această nouă alianţă proeuropeană. Guvernul Leancă are nevoie de o majoritate stabilă şi durabilă pentru a implementa o serie de reforme ambiţioase, inclusiv continuarea democratizării instituţiilor publice pentru a putea parafa Acordul de asociere cu Uniunea Europeana în noiembrie 2013. Ambele grupuri politice continuă să sprijine Republica Moldova în drumul său spre integrarea europeană", se spune în declaraţie.

Monica Macovei – Grupul PPE, Șefa Delegației la Comitetul Parlamentar de Cooperare UE - Moldova, Libor Roucek – Grupul S&D, Vicepreședintele grupului, Jacek Protasiewicz – PPE, Vicepreședintele Parlamentului European.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente ael EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova es refera al problema privind caracterul suveran si independent al statului moldovenese?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав