Transnistria stiri: 1449
Preşedintele stiri: 4076

Superstiții și obiceiuri în luna iunie

1 iun. 2013,, 13:29   Societate
7086 0
Foto: daciccool.ro
De astăzi, avem liber la vară și la soare! În popor, luna iunie este numită luna cireșelor, pentru că, pe vremuri, țăranii uscau cireșe și vișine pentru iarnă. 1 iunie ne aduce nu doar un nou anotimp, ci și o mulțime de … superstiții, care de care mai bizare.

Se spune, de exemplu, că dacă tună sau fulgeră în această lună, atunci, toată vara va fi una noroasă și ploioasă, vom avea grîu, dar nu mălai. Dacă însă la Rusalii plouă – vom avea un Crăciun îmbelșugat.

Primele fructe de pădure trebuie să le mănînci imediat, iar restul să le duci acasă.

Dacă noaptea de 24 iunie va fi una caldă, vom avea multe fructe tot anul.

La Drăgaică (23 spre 24 iunie) există obiceiul numit ”Făclia de Sînziene”: flăcăii se adună pe un deal, se joacă cu făclii din lemn de brad și cînd acestea se sting, le lasă în livezi și cîmpuri.

La sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, se spune că nu e bine să scuturi merii, pînă în acea zi, pentru a feri holdele de grindină. Superstiția spune că Sfîntul Petru pocnește din bici, iar scînteiele care sar, se transformă în licurici, iar acestea arată calea celor rătăciți prin pădure.

Se spune că în iunie trebuie să mîncăm puțin, dar să ne bucurăm mai mult de natură: flori, verdeață, fructe și legume. Luna iunie este considerată, în popor, cea mai luminoasă lună din tot anul. Chiar dacă credeți sau nu în superstiții, semne și miracole, bucurați-vă din plin de vară!

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?