Candu: Decizia de expulzare a diplomaților ruși a fost argumentată

Candu: Decizia de expulzare a diplomaților ruși a fost argumentată

„Vă asigur că activitatea acestor diplomaţi a fost cu încălcarea unor norme. Faptele au fost documentate. Dovezile, inclusiv video, audio, sînt puse la dosar. Au fost expediate ministerului de externe, la Guvern. S-au expus motivele şi s-a înmînat decizia ambasadorului rus”, a declarat președintele Parlamentului la emisiunea Fabrika de la postul Publika TV.

„Preşedintele Dodon a fost anunţat să amîne şedinţa Consiliului de Securitate pentru a participa şi noi. Absolut tot ce s-a discutat la acest consiliu, pot să vă asigur că preşedintele Dodon a primit toată informaţia necesară ca să tragă concluziile că autorităţile Republicii Moldova au procedat corect. 

Preşedintele Dodon a auzit şi a văzut foarte multe chestii ca să tragă alte concluzii. Nu sînt de acord cu poziţia lui. Trebuie să îţi aperi cetăţeni şi interesele instituţiilor pe care le reprezinţi. El a înţeles să îşi joace altfel rolul”, a spus Candu.

„Este destul ca Republica Moldova să meargă cu capul aplecat în relaţiile cu alte state. Atunci cînd sînt derapaje în activitatea altor diplomaţi, trebuie aplicate sancţiuni. Decizia a fost asumată”

„Activitatea diplomaţilor străini sînt reglementate de legi şi instrumente internaţionale. În situaţia în care există o constatare că un diplomat sau o ambasadă nu respectă anumite reguli, se iau sancţiuni. Pentru Moldova e ceva nou, dar nu e ceva nou la nivel internaţional”, a mai spus Candu.

Amintimc ă Dodon a criticat vehement decizia Guvernului de la Chișinău de a declara persona non grata cinci diplomați ruși. Președintele a declarat că acțiunea s-a realizat cu încălcarea legii, întrucît, conform normelor legale, Președinția trebuia anunțată înainte de luarea deciziei.

 

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load