Transnistria stiri: 1447
Preşedintele stiri: 4072

Au fost aleși membrii nepermanenți ai Consiliului de Securitate al ONU

3 iun. 2017,, 04:03   Externe
2444 0

Guineea Ecuatorială a fost aleasă vineri pentru prima dată în Consiliul de Securitate al ONU, împreună cu Olanda, Polonia, Peru, Kuweit și Côte d'Ivoire, transmite AFP.

Guineea Ecuatorială, bogată țară petrolieră din zona central-vestică a Africii, condusă de aproape 40 de ani de Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, va ocupa unul din cele două scaune rezervate Africii în cadrul organismului executiv al Națiunilor Unite.

Consiliul de Securitate include zece membri nepermanenți care sunt aleși pentru un mandat de doi ani și cinci membri permanenți: Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Rusia și China.

Țările alese, toate susținute de regiunea lor geografică, își vor începe mandatul la 1 ianuarie.

Organizația pentru apărarea drepturilor omului Human Rights Watch (HRW) și-a manifestat îngrijorarea în legătură cu Guineea Ecuatorială, deși Consiliul de Securitate este dominat de cei cinci membri permanenți.


Această țară "are o lungă tradiție de hărțuire, arestări arbitrare și amestec în activitatea apărătorilor drepturilor omului", a afirmat directorul HRW la ONU, Louis Charbonneau.

Human Rights Watch și-a exprimat speranța că Guineea Ecuatorială "nu va încerca să blocheze încercările de a include mai mult apărarea drepturilor omului" în Consiliul de Securitate, a adăugat el.

Olanda va fi membru al Consiliului doar un an, conform unui acord cu Italia, actual membru al acestei instanțe.

La aceste alegeri, Guineea Ecuatorială a obținut 185 de voturi, Olanda 184, Côte d'Ivoire 185, Kuweit 188, Polonia 190 și Peru 186 de voturi.

Cei șase noi membri ai Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite vor înlocui Italia, Japonia, Egiptul, Senegalul, Ucraina și Uruguayul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?