Transnistria stiri: 1403
Preşedintele stiri: 4062

Institutul de Energetică al AȘM – împotriva construirii centralei atomoelectrice

2 iun. 2017,, 13:51   Economie
3210 3

Institutul de Energetică al Academiei de Ştiinţe a Moldovei este împotriva construirii unei centrale atomoelectrice în Moldova, susţine directorul Institutului, Mihai Tîrşu.

În cadrul unui interviul pentru ziarul "Молдавские ведомости", Tîrșu a menșionat că colectivul Institutului mereu a fost împotriva dezvoltării energeticii nucleare în RM.

„Întreaga lume renunţă la ea. Oricît de sigură ar fi centrala atomoelectrică, avarii se întîmplă. Dacă vom construi o centrală, nu vom avea oameni care să o deservească. Apoi mai este şi lucrul cu materialele radioactive. Acestea trebuie importate şi utilizate", a spus Tîrşu.

Potrivit lui, pentru RM ar fi cu mult mai simplu să construiască linii de tensiune înaltă în România şi să primească energie electrică de la centrale nucleare sau din alte surse.

"Eu şi colegii mei sîntem categoric împotriva centralei atomoelectrice. Acum accentul se pune pe surse regenerabile şi tehnologii ecologice", a menţionat omul de ştiinţă.

Referindu-se la crearea unor noi capacităţi generatoare în RM, el a atras atenţia la faptul că ţara nu dispune de resurse primare de cărbune şi gaz, ci numai de resurse regenerabile.

"Aceste capacităţi nu se poate să fie dezvoltate fără a avea surse de compensare. Astăzi ele pot, dar mîine nu. De aceea trebuie să avem întotdeauna resurse de rezervă, pentru a acoperi golurile. Calculele arată că în prezent mai ieftin este să importăm energie electrică decît să construim aceste capacităţi", a spus el.

Referindu-se la gazoductul Ungheni-Chişinău, construit cu scopul de a avea o alterativă în livrările de gaze, Mihai Tîrşu a menţionat că, dacă nu va fi gaz în ţeavă, atunci banii vor sta blocaţi.

"Însă oricum va fi o alternativă, căci nu se ştie cum vor evolua lucrurile în Ucraina. Va fi clar abia în 2019, cînd Rusia va construi a doua magistrală a "Fluxului de nord". Acum nu se ştie cum şi la ce preţ va fi livrat gazul", a spus el.

Omul de ştiinţă a spus că diversificarea surselor de livrare a gazului în Moldova influenţează pozitiv asupra formării tarifelor.

"Însăşi ideea construcţiei conductelor de gaz influenţează asupra reducerii preţului: furnizorul vede că există concurenţă şi, dacă nu va scădea preţurile, va avea de pierdut", a spus Mihai Tîrşu, dînd ca exemplu lupta dintre Ucraina şi Transnistria pentru furnizarea energiei electrice în Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?