X 
Transnistria stiri: 1402
Preşedintele stiri: 4058

Apple, criticată de autoritățile SUA că folosește off-shore-uri complexe, pentru a plăti cît mai puține taxe în America

21 mai. 2013,, 18:16   Externe
2759 0
Foto: onlyfacts.ucoz.com
Apple a fost acuzată de autoritățile SUA că folosește o rețea complexă de entități off-shore pentru a plăti cît mai puține taxe în SUA, iar CEO-ul companiei, Tim Cook, trebuie să dea explicații în fața Senatului, notează BBC. Apple e acuzată că face tot ce este posibil pentru a evita taxele mari din SUA și că ar fi încheiat înțelegeri cu țări precum Irlanda unde taxele sînt foarte mici. Apple spune că nu se folosește de paradisuri fiscale și cere o modernizare a codului fiscal din SUA, pentru ca acesta să încurajeze investițiile.

Un comitet al Senatului a analizat modurile în care multinaționalele americane folosesc metode prin care își mută profiturile în afara SUA, din dorința de a evita taxe ce pot ajunge și la 35% din cîștiguri. SUA are unul dintre cele mai mari niveluri ale taxelor pentru corporații, dar acestea ajung să plătească mult mai puțin de 35% datorită numeroaselor lucruri deductibile.

Comitetul spune că nu are dovezi că Apple ar fi comis ilegalități, însă spune că din resursele financiare de 145 miliarde dolari, 102 miliarde sînt păstrate în afara SUA, iar concluzia este că gigantul IT este una dintre companiile americane care fac cel mai mult pentru a evita plata taxelor în SUA.

Comitetul a revelat faptul că Apple a ajuns la o ințelegere cu autoritățile din Irlanda pentru a plăti taxe de numai 2% din venit, mult mai puțin decat nivelul de 12% din țară, iar asta s-a întîmplat în ultimul deceniu. Acest lucru i-a permis Apple să înregistreze în Irlanda aproape toate vînzarile din afara SUA, dar să plătească taxe mult mai mici.

Carl Levin, șeful comitetului care a făcut cercetările, spune că descoperirile legate de Irlanda vor trimite unde de șoc în Europa fiindcă celelalte țări vor afla că Irlanda nu își implementează nici măcar propria politică de taxe, făcînd înțelegeri speciale cu Apple.

Subiectul este unul sensibil, în condițiile în care cele mari corporații americane fac orice ca să evite plata taxelor în țara de origine, iar politicienii nu pierd ocazia de a arăta că exact contribuabilul american pierde din cauza unor astfel de practici.

Apple a spus ca nu ține bani în paradisuri fiscale, nu are conturi în insulele Cayman și nu își finanțează operațiunile din SUA cu împrumuturi de la filiale de peste hotare. Compania a precizat că ține foarte mulți bani în afara SUA fiindcă acolo vinde cel mai mult și cîștigurile realizate în străinătate sînt taxate în acele regiuni.

Apple cere modernizarea legislației americane în ceea ce privește taxarea companiilor, iar acest lucru a fost admis și de comitetul senatorial care spune că în prezent codul fiscal este cu defecte și necompetitiv.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?