X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Ministerul Economiei, nemulţumit de activitatea întreprinderilor de stat

4 mai. 2017,, 12:06   Economie
2082 1

Conducerea Ministerului Economiei nu este satisfăcută de indicii de performanţă ai întreprinderilor de stat şi societăţilor pe acţiuni administrate de instituţie.

Totodată, ea solicită elaborarea unor planuri pe termen scurt şi mediu de redresare a situaţiei la toate compartimentele. Acest fapt a fost relevat ieri de către viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Octavian Calmîc, în cadrul întrevederii sale cu conducătorii acestor întreprinderi.

Potrivit Serviciului de presă al Ministerului, experţii instituţiei au constatat că pe parcursul anului trecut veniturile din vînzări obţinute de întreprinderile de stat au fost de 917,86 mil. lei sau cu 24% mai mari comparativ cu anul 2015. În același timp, şapte întreprinderi de stat au înregistrat o micşorare a veniturilor din vînzări de peste 16 mil. lei.

În activitatea societăţilor pe acţiuni s-a constatat că agenţii economici au obţinut pe parcursul anului 2016 venituri din vînzări în valoare de 15.296 mld. lei (+3%). Însă şase societăţi pe acţiuni au înregistrat micşorări ale veniturilor din vînzări în sumă de 1,69 mld. lei.

„În scopul îmbunătăţirii situaţiei economico-financiare a întreprinderilor de stat şi societăţilor pe acţiuni, trebuie luate măsuri pentru dezvoltarea activităţii prin majorarea veniturilor din vînzări, micşorarea volumului creanţelor, evitarea cheltuielilor nejustificate şi neregulamentare, optimizarea acestora, fapt ce va genera majorarea profitului net al întreprinderilor de stat şi societăţilor pe acţiuni şi îmbunătăţirea indicatorilor de performanţă", a accentuat Calmîc.

Potrivit lui, consiliile de administraţie urmează să stabilească obiective de performanţă viabile pentru conducătorii întreprinderilor de stat şi societăţilor pe acţiuni, de a căror realizare va depinde nivelul salarizării organului executiv.

Vicepremierului a indicat ca întreprinderile care au înregistrat profit să prezinte business-planuri de dezvoltare minimum pentru o perioadă de trei ani cu specificarea acţiunilor concrete de performanţă. Agenţii economici care au datorii trebuie să prezinte planurile de stingere a acestora, fără a aduce prejudicii statului şi respectînd drepturile şi interesele angajaţilor.

În scopul eficientizării activităţii întreprinderilor, precum şi realizării unei analize profunde a potenţialului acestora, Ministerul Economiei, cu suportul partenerilor de dezvoltare, a angajat un grup de experţi străini, care, în urma unei monitorizări, urmează să prezinte studii de fezabilitate pentru fiecare entitate economică cu recomandări concrete privind direcţiile de dezvoltare.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?